Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 10 octombrie 2012

Shanghai Noodles

...sau altfel de tăieţei...sau paste...sau spaghete...sau cum vrem să le spunem.
Bucătăria chinezească este rapidă şi de aceea iubesc legumele călite doar puţin, cât să-şi păstreze gustul şi să nu fie crude.
Aceşti "noodle-şi" fierb foarte repede şi înlocuiesc tradiţionalul orez chinezesc.
Eu am ales să fac o reţetă cu produse marine, cu puţin ton afumat, cu creveţi şi surimi (surimi sunt produse cu diverse forme şi arome obţinute din făinuri de peşte şi crustacee), iar pentru completare am adăugat usturoi, ceapă, morcov şi praz, tăiate după plac.
Aromele sunt specifice...sos de soia, ulei de susan, ardei iute, puţin teriyaki (o variantă a sosului de soia), sare şi piper după gust.


Aceşti tăieţei fierb foarte repede, uneori fiind suficient doar să-i punem în apă fierbinte pentru câteva minute. Apoi îi clătim cu apă rece şi îi lăsăm deoparte până pregătim restul ingredientelor.

În puţin ulei, la foc iute, călim usturoiul împreună cu creveţii, sare, piper, iar spre sfârşit adăugăm câteva secunde şi tonul afumat, iar apoi le scoatem din tigaie (wok) şi le lăsăm deoparte.



Urmează la călit în foarte puţin ulei şi la foc iute, legumele. Când acestea încep să se caramelizeze, adăugăm iar creveţii şi peştele, un pahar cu apă şi puţin amidon şi când dau în clocot, adăugăm şi tăieţeii.
Oprim focul şi cam asta este...





Pentru decor am folosit surimi în formă de creveţi. Aromele sunt multe, dulce de la praz şi creveţi, iuţeală din sosul de ardei, sărat de la sosul de soia...o mâncare săţioasă şi gustoasă. Prepararea este rapidă...mai mult durează tăiatul şi curăţatul legumelor decât prepararea lor.
Nu e nimic complicat...singurul lucru de reţinut este viteza. Dacă le lăsăm prea mult pe foc, se transformă într-o tocăniţă autentică...iar noi nu vrem asta!



joi, 4 octombrie 2012

Piept de raţă cu rozmarin

Am lipsit mult...şi îmi cer scuze pentru pauza mare pe care am luat-o...dar au fost lucruri importante care m-au ţinut departe de bucătărie...dar despre asta vom mai vorbi!
Altfel, începem o zi frumoasă de toamnă, noi, împreună cu un piept de raţă împănat, gata pentru a fi marinat şi fript la temperaturi înalte.


Înainte de toate, am tăiat "grill" pieptul, uşurel, pe partea cu piele, pentru a da mai uşor drumul grăsimii în momentul tratamentului termic. L-am marinat cu sare, piper, rozmarin tocat, ulei de susan, sos de soia şi sos de ardei iute...dar nu în cantităţi mari ci mai mult pentru parfum!







Lăsăm pieptul să se odihnească şi facem un piureu de cartofi dulci, pe care îi fierbem binişor, apoi îi mixăm împreună cu o bucată de unt, sare, un căţel de usturoi zdrobit bine, puţin lapte şi spre sfârşit un gălbenuş de ou. Piureul va fi pufos, gustos şi dulce.



Vă recomand să faceţi un decor din morcov şi castravete tăvălite prin puţin ulei de măasline, mai mult oţet, sare şi piper, ori să aveţi lângă acest piureu ceva murături, pentru că este destul de dulce şi cere lângă el ceva acid!
Punem pipetul la rumenit (2 minute pe o parte şi 2 pe cealaltă) la foc mare, într-o tigaie sau un vas pe care îl puteţi băga apoi la cuptor. Pieptul va fi pus mai întâi pe partea cu grăsime (nu e nevoie de absolut niciun fel de ulei pentru prăjit) şi apoi pe cealaltă parte, iar apoi va sta la cuptorul încins în prealabil, timp de 10-15 minute la foc mare (200 de grade).



După ce iese din cuptor, stă 1-2 minute să se odihnească şi apoi îl feliem.
Pieptul de raţă este o carne fină, gustoasă, pretenţioasă şi de mare efect.


Să nu vă fie teamă să impresionaţi pe cineva cu un astfel de mâncare. Dacă vă este teamă, încercaţi mai întâi cu un piept de pui pe care să-l pregătiţi la fel şi deşi au texturi diferite...gustul lor va semăna întrucâtva...
Să aveţi poftă!