Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

PASTIŢIO












O altă poveste cu macaroane...
Nu există restaurant în Grecia care să nu aibă Pastiţio, iar ei fac această mâncare acasă...cam cum facem noi cartofii prăjiţi.
Cel mai bine merge cu macaroane clasice...eu am pus penne. O jumătate de kilogram de carne de viţel tocată, două cepe roşii, sare, piper, nucşoară, un praf de cuişoare, oregano, foi de dafin şi scorţişoară (câte puţin din fiecare să nu omoare gustul...). Avem nevoie de caşcaval ras (vreo trei căni), lapte tot cam atâta, patru linguri mari de unt şi patru de făină, două ouă, ulei de măsline şi suc de roşii (500 gr), plus jumătate de pahar de vin roşu sec.
Călim ceapa în uleiul de măsline, fără să o ardem, adăugăm apoi carnea şi o lăsăm până se rumeneşte, turnăm sucul de roşii, vinul, condimentele (mai puţin nucşoară) şi lăsăm la fiert până scade bine (cam 45 de minute).
Între timp fierbem macaroanele, le scurgem şi le amestecăm cu puţin ulei de măsline să nu se lipească între ele.
Facem sos beşamel - topim untul, adăugăm făina şi amestecăm energic şi o călim puţin (cu atenţie să nu se ardă şi la foc mic), iar apoi începem să adăugăm câte puţin lapte. Se formează un sos cam ca smântâna de gros, oprim focul, adăugăm puţină sare, puţin piper, puţină nucşoară şi când s-a răcorit puţin adăugăm şi ouăle şi amestecăm bine.
Apoi, într-o tavă unsă cu ulei, aşezăm straturi, mai întâi macaroanele, apoi caşcaval ras, puţin beşamel (lăsăm mai mult pentru ultimul strat) şi carne, apoi repetăm încă odată, iar ultimul strat va fi numai macaroane, puţin caşcaval şi beşamel.
Stă la cuptor la foc mediu cam o oră...sau până începe să se rumenească. Nu se serveşte imediat...cel mai bine stă o oră şi după aceea se serveşte.
Este un fel săţios şi suficient pentru o masă de prânz!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu