Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 29 ianuarie 2010

Gâscă friptă *
















Eheeeiii...de multe ori când eram copil mâncam câte o ciorbiţă bună de gâscă sau pilăfior cu carne de gânsac...dar aveam o problemă, era cam tare delicatesa.
Ce să-i faci...pe la noi pe la ţară nu prea le avea mamaie cu marinatul cărnurilor şi nici cu fezandatul...
O gâsculiţă bună de ţară, ajunge mai mult ca sigur pentru o masă îmbelşugată. Piepţii şi copanele fac o friptură bună, iar restul merg fierte la oală...iese o ciorbă numai bună să te scoată din răceală!
Eu unul am scos frumos piepţii şi copanele şi le-am pus 24 de ore la marinat în sucul de la o lămâie şi o portocală, coaja rasă de la acestea, 3 căţei de usturoi pisat, o linguriţă de piper alb, două de sare şi una de praf de ghimbir, plus o lingură de sos de soia (dacă avem..dacă nu, mai punem o lingură de zahăr). Bucăţile noastre grăsuţe trebuie să şadă măcar 24 de ore la marinat la rece.
Când le pregătim, mai întâi le frigem la foc domol într-o tigaie...întotdeauna mai întâi cu pielea în jos, ca să păstreze aromele la interior şi să dea drumul grăsimii încet, pe măsură ce se rumenesc. După ce le frigem pe o parte şi pe alta (cam 7 minute pe fiecare parte), le aşezăm frumos într-o tavă (pe hârtie de copt dacă avem...dar nu e musai) şi le băgăm frumuşel la cuptor măcar o oră, la foc potrivit. O să se rumenească frumos şi o să lase în tavă multă grăsime...că aşa e carnea de gâscă, dar mai apoi vor fi atât de fragede...că s-or topi în gura mâncăilor!
Aşa bucate delicate, bag eu de seamă că merg binişor cu un piureu pufos şi untos de cartofiori, başca o salată bogată, alintată cu ulei, cu oţet şi niţică smântână.
* Mulţumiri deosebite domnişoarei Mari, ce s-a învrednicit să ne cadorisească cu aşa minunăţie de gâscă de la dumneai de la ţară!!! Rămânem profund îndatoraţi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu