Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 25 iunie 2010

Dolce Divino


















Mai întâi, vreau a-mi cere iertare bunilor mei cititori, pentru nesăbuinţa mea de a face o asemnea încercare de a păcăli divinitatea şi de a gusta din lucruri ce sunt, poate, demne numai de zeităţi...
M-am gândit mult...mult de tot, înainte de a mă înjuga la aşa o caznă, înainte de a îndrăzni să gândesc o asemenea desfătare ce-i menită să apropie omul de absolut.
Mă mistuie multe pasiuni, multe dorinţi ascunse şi perfide, însă cel mai mult mă mistuie "Nutella". Am mâncat crema asta minunată întinsă pe pâine, întinsă pe lipii calde, în clătite, în gogoşi, cu linguriţa, cu furculiţa, cu cuţitul...nu mai ştiu cum să abuzez de gustul fin şi catifelat al acestei minuni în care îşi varsă sufletul boabele de cacao, alunele de pădure, laptele şi untul de cacao.
Am chibzuit şi am hotărât să fac ceva pe cont propriu...o chintesenţă a plăcerilor şi a viciilor, un amestec de bucătărie mediteraneană, cu supleţea acestei nobile creme şi cu pofta nestăvilită a românului veşnic nesătul!
I-auziţi acilea...Ravioli cu Nutella, scorţişoară şi parmezan...
E simplu, e decent, e un fel menit să sature, să încânte, să stârnească şi să potolească. Atunci când mănânci aşa ceva eşti mistuit precum vei fi fost mistuit într-o noapte de dragoste alături de o femeie dulce, parfumată şi obraznică...
Puţină făină curată, vreo 2-3 ouă, un praf de sare şi o linguriţă de scorţişoară - astea vin de se amestecă pentru un aluat tare, numai bun de întins în foi şi de decupat forme pe care le ungem cu ou bătut şi care vor închide în ele, în mare taină, câte o fărâmă de minune ciocolatie...
Fierbem apă curată, cu un praf de sare şi cu scorţişoară...aruncăm pastele şi le fierbem la foc mic timp de 20 de minute. Le scurgem de apă şi le tăvălim apoi prin unt topit ca să prindă o haină de catifea, iar apoi le dăm o zburătură de parmezan pentru un parfum discret şi pentru rupere de ritm.
Câteodată zeii sunt milostivi şi ne iartă, ne ajută sau ne dau câte o fărâmă din viaţa lor spre a o degusta...spre a înţelege diferenţa dintre divin şi comun, dintre obişnuit şi fantastic...dintre viaţa de zi cu zi şi viaţa eternă...
Oricât aş căuta, nu am putere să exprim senzaţia...nu pot să descriu plăcerea...e peste înţelegerea mea...e doar o bănuială sau o intuire a divinului în bucătărie...

5 comentarii:

  1. As manca si untura pe paine ''povestita'' de tine!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Auzi Maestre, dar coca nu devine cam lipicioasa? In ce bait le-ai undit dupa ce le-ai fiert, doar unt topit? Si apropos, mai exista Nutella pe piata ca am auzit ca vor astia sa o interzica si sa lase decat Finetti. :))) Si atunci chiar ca vei ramane doar cu poezia ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Lasă...lasă...că ştiu eu pe cineva care are câteva borcane puse bine...;-)
    Coca nu e lipicioasă, pentru că e fiartă în apă cu sare şi fiartă multicel, iar apoi le-am tăvălit numai în unt topit, ca să prindă bine parmezanul de ele...!

    RăspundețiȘtergere
  4. CHE SPETTACOLO , MAESTRO !!!! Imi plac la nebunie ravioli cu Nutella , cu parmezan insa nu i-am incercat inca.Dupa expunerea asta focoasa insa, cred ca o sa ii incerc cat mai curand. Iti urez o zi dulce ca un borcan de Nutella de 5 kile :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Au...şi eu credeam că sunt primul care a făcut aşa ceva...pentru că nu m-am inspirat de nicăieri...a fost doar o idee...
    Înseamnă că sunt şi alţii care iubesc crema asta de alune cu ciocolată...cel puţin la fel de mult ca mine...

    RăspundețiȘtergere