Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

joi, 10 iunie 2010

Penne "a la Florian"


















Încep să-i înţeleg pe italieni! Încep să-i înţeleg, să-i pricep, să-i simt şi să gândesc aşa ca ei...
Concluzia este - paste zi şi noapte!
Bucătăria mediteraneană se simte...e vorba de echilibru şi fler, e vorba de un fel de a gândi sănătos, e vorba de deschidere şi linişte...e vorba de indiferenţă şi pasiune...e vorba de soare, de plăcerea de a trăi şi de a profita de fiecare lucru frumos şi bun pe care îl avem la dispoziţie.
Nu cred să fie un lucru extrem de original acest fel de mâncare, însă a pornit de la nevoia de a gândi precum italienii şi de a simţi în felul lor. Dacă mănânci multe paste (ceea ce este cazul meu), ajungi să le iubeşti şi să le cauţi esenţa!...ajungi să performezi şi să scoţi la iveală ceea ce este mai bun din ele şi din ceea ce le însoţeşte.
Dacă mi-ar fi spus cineva acum câţiva ani că am să ajung să mănânc "macaroane cu vinete", i-aş fi spus că "nu e sănătos la cap"...(mare prostie conservatorismul...poate cea mai mare...).
Alegem penne, că sunt mai consistente şi se amestecă mai frumos cu legumele. Puţină şuncă crud-uscată tăiată feliuţe, o mână de parmezan dat pe răzătoare (pentru decorul final), o legătură de pătrunjel tăiat micuţ, o mână de ciuperci tăiate măricel (pentru că se topesc rău la tigaie şi nu le mai găsim...), o vânătă potrivită tăiată cubuleţe (fără a-i curăţa coaja!), câţiva căţei de usturoi pisat, 2 linguri de unt, puţin ulei de măsline, 2 linguriţe de sare puse în apa în care fierb pastele, 1 linguriţă cu oregano şi una cu vârf de bulion.
Punem pastele la fiert (ca să iasă al dente, fierbeţi la foc mare însă mai puţin cu 2 minute decât indicaţia de pe ambalaj). Tragem la tigaie şunculiţa, cu puţin ulei de măsline şi cu unt. Apoi urmează usturoiul, după jumătate de minut ciupercile şi vinetele, le călim vreo 2 minute, apoi oregano, bulionul şi un polonic cu apă fierbinte de la paste.
Lăsăm focul mic, aruncăm aproape tot pătrunjelul peste ele (păstrăm puţin pentru decor), punem şi pastele, amestecăm bine şi lăsăm acoperit 1 minut. Oprim focul şi lăsăm acoperit încă 5 minute...astfel pastele continuă să absoarbă lichid şi se impregnează cu gustul amestecului.
Le servim calde, decorate cu pătrunjel şi cu parmezan.
Nu am cuvinte...gustul e unic, mâncarea e bună, e sănătoasă şi de efect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu