Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

duminică, 15 august 2010

Sântă Mărie Mare
























E sărbătoare, e august, am ieşit din post şi pomenim aşa cum ştim noi, româneşte, pe toţi cei ce sărbătoresc numele azi...ş-or fi mulţi în ţărişoara asta a noastră amărâtă.
Augustul e călduros, te îmbie către umbră, către răcoarea pădurilor sau către briza apelor. La mare preţ o fi fiind orice colţişor de zăvoi sau orice adunătură mai viguroasă de frunze, pentru a ne feri şi pe noi niţel de văpaia soarelui şi pentru a putea respira mai uşor...că de câteva zile zici că focul a luat locul vântului şi suflă a uscăciune şi a fierbinţeală peste toată lumea!
E posibil să nu cunoaştem vreo Mărie...vreun Mărin...?! O fi dară vreo familie în care să nu se sărbătorească azi aşa zi mare?!
Eu unul cunosc pre mulţi şi pre multe ce se vor bucura azi, se vor aduna cu prietenii şi vor uita de viaţa lor, de ieri, de mâine sau de oricând...azi este frumos şi bucurie...azi este linişte...
Noi ce facem?!...păi simplu...dacă tot ne adunăm, e musai să facem un grătar, ca să ne adunăm în jurul lui şi să ne închipuim că e atâta căldură de la cărbunii încinşi...
Şi ca să nu fie aprins focul în zadar, că e păcat, tratăm cu respect câteva bucăţi de carne, le garnisim cu oregano şi zamă multă de lămâie ca să frăgezească şi le aşezăm domol pe cărbunii ce mocnesc înfundat sub stratul de cenuşă albă şi pufoasă.
Muierile, de dragul acestei zile, fac o zămuţă cu usturoi mult, cu ceapă, cu ardeiaş iute, cu pătrunjel şi cu roşii şi ardei copţi la jar...ca să lunece toate cele şi să ne bucurăm de iuţeala vegetalelor.
Simţăsc o nevoie nebună de mămăligă...şi nu orice fel de mămăligă ci una care imediat se transformă în bulz ciobănesc...mămăliguţă vârtoasă, fiartă cu apă, cu sare şi cu mult unt, transformată apoi în bulgări fierbinţi umpluţi cu brânzică de burduf, cu slăninuţă şi cârnăciori afumaţi...şi nu ne oprim aici, pentru că aşezăm iar mămăliguţa la foc de jar, ca să topească frumos inima bulzului şi să facă mămăliguţa crustă afumată şi dulce...
Cărnurile lucrează singure, încet, se pătrund şi se parfumează dumnezeieşte cu fum dulce de salcâm şi de mangal,...,bulzul copt se alintă cu niţică smântână - că parcă nu era îndeajuns de bun şi fără,...,iar noi pe lângă toate cele, sorbim încet câte un şpriţ lung şi rece de vinişor alb, al cărui nume nici măcar nu-l cunoaştem, dar la cât e de îndoit cu apă...simţi că parcă ai bea lacrimi de îngeri...ce plâng în ziua de azi Adormirea Maicii şi totodată râd şi ne îndeamnă să trăim frumos şi liniştit!
La mulţi ani şi linişte vă doresc şi eu vouă, cei ce purtaţi acest frumos nume!

8 comentarii:

  1. Omule, da' noi cu ce-am gresit?!?

    Imi ploua in gura, dar locuiesc la bloc iar rost de iesit in arsita nu prea e ...

    Asa ca nu imi ramane decat sa rulez iar postarea ta de sus in jos si sa inghit in sec :((.

    Aaa, la partea cu spritzul cred ca o pot rezolva!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super ai gatit aseara. Sa iti tina doamne doamne obiceiul. Ghiteanu Mihai Edward. PUPICI

    RăspundețiȘtergere
  3. Eteteeeee...măi...Edu ăsta micu începu să vorbească doar de ceva vreme, încă fac în pamperşi...da în schimb îmi dă mesaje pă net....măi măi măi...ce ţi-e şi cu copiii ăştia din ziua de azi...!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hi Florian!

    And thank you for this great recipe.

    I have a question though: where did you find this very nice little cast iron BBQ??

    Kind regards,

    Constantin

    RăspundețiȘtergere
  5. Hello my friend!
    In Bucharest there are a few places where you can find it. It is some kind of Turkish BBQ and it cooks great, and it is also pretty cheap...about 20 Euro...!
    Whenever you arrive in here, tell me and I'll write you an exact adress!
    Or else, if you want...I can buy one for you and send it with the postal service!

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne, bine mai omule d'aista imi esti? Iaca bulji o sa fac azi, am adus de peste munti si vai o smantana de ghivolita, e ca untul. Si unt, ca ... ma rog, ca untul. Si branza tot de bibane (asa le zice la bivolote in Hateg) si ... sa vezi ce-ti fac.

    Si fac buljii pe gratarul din casa, o sa coste mai mult curentul (aerul duduie in conditii din astea) luna asta din cauza ta, te dau in judecata :D


    gaga

    RăspundețiȘtergere
  7. Dacă faci în casă...mai bine la cuptor! Iese şi mai bun!
    Poftă mare!

    RăspundețiȘtergere
  8. mamaaaa la asa ospat eu n-am noroc sa fiu invitata.hmmmm ar cam fi cazul sa imi pun pofta in cui.o seara minunata iti doresc

    RăspundețiȘtergere