Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

luni, 18 octombrie 2010

Gulaş a la Florian























Pentru un temperament iute şi un spirit înfierbântat, cred că cel mai nimerit fel de mâncare este Gulaşul! M-a fascinat întotdeauna şi mi s-a părut potrivit în special în zilele reci cum sunt cele de toamnă. Gulaşul e genul de mâncare care te pune pe picioare...el însuşi fiind energic, parfumat, iute, dulce şi aprig. Mi-a luat multicel până am dat de gustul delicios al acestuia, fiind nevoie de imaginaţie şi spirit liber atunci când ne apucăm să facem Gulaş.
Atunci când te apuci de Gulaş, faci mult...nu e un fel care merge făcut la crăticioară...are nevoie de spaţiu, de întindere, de loc de întors...are nevoie să respire şi să răbufnească...are nevoie de iuţeala focului şi de asprimea vântului...Gulaşul respiră, se transformă şi se aşează întru fericirea gusturilor noastre...Daţi-i cratiţă mare, daţi-i ceaun...daţi-i tuci negricios şi foc de lemn dacă aveţi!
Târguiţi pe la măcelărie vreun kil' şi juma' de cărniţă grasă şi moale de porcuşor, cătaţi la piaţă un kilogram de roşii, unul de cartof alb, vreo patru morcovei şi 5-6 ardei capia, 2 cepe mari şi iuţi şi o căpăţână de usturoi înfoiată, umblaţi pe la cămară şi aduceţi la lumină puţin bulion, nişte pastă de ardei iute ori paprică iute, niţeluş ulei de floare, piper, sare, zahăr şi chimen, başca multă boia dulce şi parfumată. La gust şi la aspect, merge şi un pătrunjel, frate cu ardeiul iute şi preapişcător...
Se spală frumuşel toate cele legume, se taie bucăţele mici şi se pasează (cine are blender e ăl mai fericit...)...iar ceapa şi usturoiul se pasează la fel dimpreună, pentru a se da spre foc cu carnea tăiată din ochi în bucăţi cât o îmbucătură.
Tragem bine la oală în ulei carnea, cu sare, cu piper, cu ceapă şi cu usturoi, până începe a se rumeni. Turnăm apoi cele legume pasate, dimpreună cu niţică apă şi lăsăm la fiert...fiert îndelung...de peste o oră! Din când în când băgăm în seamă amestecul şi îl alintăm cu boiaua dulce, cu pasta de paprică iute, cu 2 linguriţe de chimen, cu vreo 3 linguri de zahăr şi cu pătrunjel tocat...şi fierbe....şi fierbe...iar când mai are vreo juma' de oră de fiert, îi ardem şi vreo 3 linguri cu bulion, însoţit la fierbere de cartofii tăiaţi bucăţele mici şi egale.
Fierbe frumos şi liniştit, scade, se îngroaşă şi ne ameţeşte cu atâtea arome.
Hai să fie balamuc până la capăt şi să-l servim într-o pâine din care am scos miezul, am băgat-o niţel la cuptor şi am rumenit-o încă puţin...O umplem cu vreo 3 polonice din minunea de la oală, însoţim un ardei iute, aruncăm şi niţică smântână...iar pentru diversitate...aşezăm liniştit alături niţică salată de sfeclă cu hrean...toate astea...ca să punem la încercare orice colţ de pântec ce scăpase neiuţit!
E bun...e bun şi dulce, e dulce şi iute, e parfumat şi picant...e un Gulaş aşa cum trebuie să fie el!

6 comentarii:

  1. Crima curata este mancarea asta....Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Clonati-l pe Florian!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    E mare pacat sa avem doar un exemplar!!!!
    Felicitari pentru minunea din farfurie!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Numai Ăl de Sus poate să facă o aşa minune...dar e suficient că a făcut-o odată...la ce bun încă unul?!...;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai sa ma urasca toata lumea: eu si acum mananc din el. Si mananc ... si mananc ... Bun de si moartea daca bate la usa o iei in suturi sa nu te deranjeze! Maestre, nu ma uita si pe mine cu cea paella cu fructe de mare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai ca abia astept sa ma pun pe picioare sa incerc si eu reteta ca de aratat arata super!
    Ce ar fi sa fac si eu un comentariu in germana(asa ca sa dea bine)ca in engleza am vazut ca ai deja?Hai sa vezi ca intelegi ca stiu eu ca esti baiat destept!
    Meiner Meinung nach alle Schreibrezepte sind lecker!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Natürlich ... weil der Chef ist wunderbar!

    RăspundețiȘtergere