Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 9 februarie 2011

Pui dulce-acrişor




















De ce e minunată bucătăria chinezească?!
Simplu: gustoasă, rapidă, exotică, aromată, simplă...aşa caracterizez bucătăria chinezească...
Nu mă omor după legume, iar consumate crude pe mine unul chiar mă deranjează! Bucătăria chinezească dă legumele spre foc, dar numai pentru un timp scurt, astfel acestea rămân pline de vitamine, crocante şi pline de culoare. Felurile de mâncare sunt pregătite extrem de rapid...în jur de 3 minute la foc extrem de iute, în ulei încins puternic, în tigăi specifice (wok) din metal subţire, care permit căldurii să încingă uniform metalul. Merge şi la tigaie, cu condiţia să vă mişcaţi repede şi să aveţi un ochi de aragaz puternic.
Azi facem un piept de pui cu legume şi sos dulce-acrişor, iar garnitura este din fidea de orez trasă la tigaie cu puţin ulei, usturoi şi caju.
Pentru 3-4 persoane ajunge şi o jumătate de piept de pui mai măricel, un morcov mare, o bucată de ţelină, 2-3 ciuperci mari, 1 ceapă, 5-6 căţei de usturoi, o jumătate de ardei gras, un pumn de ananas bucăţele, sos de soia, ulei de floare, miere, zeamă de lămâie, amidon de porumb (sau făină), sare (dacă sosul de soia nu este suficent de sărat), fidea de orez şi caju.
Legumele sunt tăiate măricel, să se vadă frumos în farfurie. Pieptul de pui se tăvăleşte prin puţin amidon şi se prăjeşte în ulei, la foc extrem de iute, cam 1 minut...1 minut jumate. Apoi adăugăm ţelina, morcovul şi usturoiul şi amestecăm energic, la acelaşi foc iute. Urmează ciupercile... mişcare...sosul de soia...mişcare...ananasul...mişcare...ardeiul gras şi ceapa...mişcare...lămâia şi mierea...mişcare...iar spre sfârşit 2 linguriţe de amidon desfăcut într-un pahar cu apă. Sosul leagă imediat şi mâncarea este gata. Această mişcare permanentă asigură uniformitatea temperaturii şi nu lasă ingredientele să se ardă. În 3 minute se călesc frumos, îşi păstrează calităţile şi nu mai pun stomacul în dificultate!
Fideaua de orez se lasă în apă caldă 2-3 minute, apoi se trage la tigaie în ulei încins, cu un căţel de usturoi tăiat felii, puţină sare şi caju.
Nu ştiu dacă pare dificil...dar nu e!...merită să încercaţi!

2 comentarii:

  1. Ahhhh,cum m-ai atins la inima cu puiul dulce acrisor...De incercat cat mai curand !! O seara minunata Maestro !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, Florian ! Ai la mine pe blog 2 lepse si un premiu,daca le accepti.Te salut,o zi minunata !

    RăspundețiȘtergere