Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

joi, 14 iulie 2011

Gulaş cu fasole...Bab Gulyas






















Ce se întâmplă atunci când te uiţi peste gard la vecini?!...păiiii...se întâmplă să vezi nişte lucruri, care îţi plac sau nu...
Eu mă uitai la unguri, vecini de care mie unul mi-e drag, pentru că eu văd la ei toate acele lucruri bune şi frumoase pe care unii nu vor să le vedem...sunt tot oameni, cu bune şi cu rele, şi peste toate au şi câteva şmecherii pe la bucătărie pe care eu unul le ador!!!
O mare şmecherie dintr-asta ar fi Bab Gulyaş-ul, o varietate a gulaşului care însă aduce după sine fasole...o combinaţie mortală!
Normal că trebuia să-mi las amprenta şi să îmbunătăţesc pe alocuri reţeta şi astfel apar în plus ceva ciupercuţe, ceva mai mult chimen şi, bineînţeles, ceva mai multicel usturoi...că d-aia ne dăm mari consumatori de usturoi!
E o mâncare făcută "la repede", care însă are nevoie de multă dragoste pentru a ieşi la lumină. Este aproape ca o joacă cu ingredientele, numai că dincolo de grabă are nevoie şi de consideraţiune!
O bucată măricică la juma' de kil de ceafă de porc fragedă şi împănată, tot cam aşa şunculiţă grasă şi afumată de porc, 3 morcovi mari şi 3 ardei capia cât de mari, 3 linguri de pastă de ardei dulce şi 2 de pastă de ardei iute, un pumn de chimen, unul de boia dulce, sare şi piper...cam 2 linguriţe din fiecare, 2 cepe mari cât pumnul, o căpăţână potrivită de usturoi, 500 grame de ciupercuţe, 1 kg de fasole boabe gata fiartă, o legătură de pătrunjel şi pâini rotunde care vor servi drept farfurii.
Punem în puţin ulei cărnurile la rumenit, apoi adăugăm sare, piper şi usturoi. După ce începe şi usturoiul să se rumenească, vine rândul cepei tăiată măricel...să aibă consistenţă!
Nu ardem ceapa, doar o călim puţin, după care adăugăm ciupercile, la fel tăiate mai mare.
Ciupercile vor începe să se "topească" şi între timp tocăm bine (sau băgăm la blender) ardeii capia şi morcovii. Vor veni şi acestea la cratiţă, împreună cu chimenul, boiaua dulce şi pasta de ardei...dulce şi iute, plus niscaiva apă...2-3 căni.
Totul începe să fiarbă minunat şi după vreo 10 minute de fiert în clocot adăugăm fasolea. Mai ţinem la foc 10-15 minute şi cam asta ar fi.
Ca să meargă trebuşoara bine, facem la repezeală şi o salată de ceapă cu sare, oţet şi puţin ulei, iar pâinicile care vor servi drept farfurii, sunt tăiate uşurel, golite de miez şi lăsate puţin la cuptor până încep să rumenească.
Garnisim totul cu pătrunjel mult şi mâncăm uşurel...că frige rău, e picant şi e bun de te omoară!
Stingem cu un vinişor roşu şi sec, tot unguresc...şi oftăm româneşte...
Viaţa e frumoasă...are momentele ei fantastice!

10 comentarii:

  1. Ai ramas acelasi nebun al bucatariei! Nici nu imi inchipuiam altceva...poate mai scrii si pe la noi pe forum ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o nebunie a simturilor. Ora de servire - 23.30 este indicata pentru a savura mancaruri grele, pt ca atunci digestia e maximaaaaa ... Ne-a placut mult si te mai asteptam pe la noi sa ne dai peste cap bucataria :))).

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine te-am gasit. Si eu sunt din Tg-Mures si am mancat guyas facut de unguri si e foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu am mancat niciodata gulas asa! doamne zau ce bine mai arata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunata reteta .E foarte adevarat in ceea ce priveste bucatatia ungureasca.Eu sant Ardeleanca (Tg-Mures),si majoritatea vecinelor sant Maghiare.....gatesc grozav de bine,cat despre prajituri........nici nu mai vobresc.O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  6. ...foarte frumos...zic eu că noi românii ar trebui să ne luăm neveste unguroaice...pentru omogenizare culinară... ;-))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Bab Gulyasul asta cel mai bine se face la ceaun, langa un pahar de palinca, cativa prieteni si bine-nteles putina muzica rock.
    PS: Salata sa fie neaparat din ceapa rosie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai dreptate...din păcate, eram singurul "grunger" de acolo, palinca nu-mi place (mai bun un campari), ceapă roşie nu aveam (d-aia de Turda), dar îţi garantez că s-a consumat şi în condiţiile date ;-))

    RăspundețiȘtergere