Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 1 iulie 2011

KATAIF





















...azi sunt prinţ arab...ars de soare, mistuit de patimi, pârjolit de dragostea pierdută...frumoasa mea Bedrel Budur...
Mă afund în perne melancolic, lăcrimez cu durere-n piept...şi plâng soarta crudă a dragostei neîmplinite. Gust din narghilea...gust din ceaiul dulce şi fierbinte...privesc îndoielnic către alte cadâne...dar ochii-mi plâng...şi sufletul se zbate...iubirea-i dusă - şi-n rest...singurătate.
Copleşit de aşa durere, caut dară mângâiere...iar dacă atâta amar e-n suflet, cu ce altceva aş putea să mă-ndulcesc...decât cu dulcele meu kataif, făcut cu dragoste, cu mângâiere şi cu răbdare...
Dau dară poruncă să mi se aducă degrabă fidea bălaie, din cea mai fină, precum părul de fecioare, miere dulce din floare de coriandru, puţintele migdale crude şi fistic verzui, scorţişoară, cuişoare, nucşoară şi zahăr, unt gras şi dulce, coajă de portocală, apă de flori de portocal, câteva fructe dulci-acrişoare de cireaşa-pământului şi smântânică grasă, pentru frişcă aromată.
Iau frumos de dau spre tocat migdalele şi fisticul, untul îl dau spre topit, iar fideaua o aşez frumos într-o tipsie. O acopăr cu tocătura de fistic şi migdale, din nou puţină fidea şi apoi untul topit. Aşa vor sta la cuptor preţ de jumătate de ceas, timp în care amestec mierea cu apă şi o dau spre fiert cu coajă de portocală, cu condimente şi cu apă de flori de portocal.
Scot minunea din cuptor, o las să se răcorească şi o stropesc din belşug cu siropul preadulce...
După ce se răceşte, bat din smântână cu zahăr şi niţică apă de flori de portocal o frişcă moale şi parfumată, pe care o dau peste prăjitură, o presar cu fistic şi o decorez cu niscaiva fructe de cireaşa-pământului...
Mă apucă o foame grozavă, uit de dragoste, uit de Bedrel Budur şi îmi amintesc cât sunt de măiastru...
- Oooo...mărite prinţ...tu eşti cel mai mare bucătar al lumii noastre şi meriţi tot ce e mai bun!...dă-o-ncolo pe Bedrel Budur...că aşa frumuseţe de fată se mai găseşte, dar asemenea kataif...nicicând!

14 comentarii:

  1. super reteta desi e foarteeeee dulce.mi-a placut mult prezentarea.plecaciune marite print,felicitari pentru asa minunatie de desert!
    seara minunata iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  2. mai mai ce frumos le faci si le povestesti tu acolo intotdeauna, asa barbat sa tot ai, felicitari sotiei si tie bineinteles.
    imi place ffff mult si tot blogul tau imi place.
    alina.

    RăspundețiȘtergere
  3. ...Sa-ti auda dorinta! Cel mai mare bucatar!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. simplu admirator3 iulie 2011 la 11:24

    ...de unde ai aparut?!?!?!...e uimitor ce pot face unii...
    Am ramas mut dupa ce am citit niste retete de pe blogul tau. In numele meu si banuiesc si al altora, iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Vă mulţumesc mult pentru gândurile bune! Singura mea tristeţe este faptul că nu vă pot bucura pe toţi cu aceste minunăţii...adică nu puteţi gusta din ele...

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte frumoasa prezentarea, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  7. mamaaaaa...cum arata....e nebunie!

    RăspundețiȘtergere
  8. Intrebare: de unde ai cumparat fideaua pentru cataif? Sau ai folosit fidea obisnuita (pe mine nu ma trage inima prea tare daca nu e cum trebuie fideaua). :) Multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  9. Din păcate, nu am găsit fidea "originală" şi am folosit una foarte fină de la o firmă italienească...dar să ţtii că merge...
    Altfel, dacă ai răbdare, îţi faci singur aluat simplu de tăieţei şi îl tai foarte fin...aşa e cel mai OK...

    RăspundețiȘtergere
  10. Super kataiful tau !chiar cautam o reteta. m-a distrat prezentarea,dar am si o mica sugestie,ar fi mai usor daca ai avea si o lista de ingrediente,e mai usor de tinut minte,zic eu.Multumesc inca o data pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  11. ...din păcate, a fost pentru prima oară când am făcut şi l-am făcut "din ochi"...nu mai ştiu ce şi cât am pus exact, de aceea am evitat să dau cantităţi. Dacă l-aş face mâine, probabil n-ar ieşi la fel... :-(

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand intru-n bucatarie,las reteta cui nu stie, nu e munca de sisif sa prepari un kataif,doar noi maestrii bucatari,precum calfe si zidari,cand ne prindem la cuptor,nu ne trebe ajutor,luam nitel din al nost suflet,presaram outtlet,dam din greu cu cardamon si priviti....iese betoooon. e corect ca se imbina,din cuptor pe foaia lina,versul cu bucataria,si-n final iese..lipia.mai avem putin umor daca cerem ajutor,ca macar la curatat s-ajute cei ce-au mancat...te pup maestre. maestrul buc donald din sibiu

    RăspundețiȘtergere
  13. Mare poet...maaare caracter...! Poftă bună să ai Mr. Donald! :-)

    RăspundețiȘtergere