Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

joi, 4 octombrie 2012

Piept de raţă cu rozmarin

Am lipsit mult...şi îmi cer scuze pentru pauza mare pe care am luat-o...dar au fost lucruri importante care m-au ţinut departe de bucătărie...dar despre asta vom mai vorbi!
Altfel, începem o zi frumoasă de toamnă, noi, împreună cu un piept de raţă împănat, gata pentru a fi marinat şi fript la temperaturi înalte.


Înainte de toate, am tăiat "grill" pieptul, uşurel, pe partea cu piele, pentru a da mai uşor drumul grăsimii în momentul tratamentului termic. L-am marinat cu sare, piper, rozmarin tocat, ulei de susan, sos de soia şi sos de ardei iute...dar nu în cantităţi mari ci mai mult pentru parfum!







Lăsăm pieptul să se odihnească şi facem un piureu de cartofi dulci, pe care îi fierbem binişor, apoi îi mixăm împreună cu o bucată de unt, sare, un căţel de usturoi zdrobit bine, puţin lapte şi spre sfârşit un gălbenuş de ou. Piureul va fi pufos, gustos şi dulce.



Vă recomand să faceţi un decor din morcov şi castravete tăvălite prin puţin ulei de măasline, mai mult oţet, sare şi piper, ori să aveţi lângă acest piureu ceva murături, pentru că este destul de dulce şi cere lângă el ceva acid!
Punem pipetul la rumenit (2 minute pe o parte şi 2 pe cealaltă) la foc mare, într-o tigaie sau un vas pe care îl puteţi băga apoi la cuptor. Pieptul va fi pus mai întâi pe partea cu grăsime (nu e nevoie de absolut niciun fel de ulei pentru prăjit) şi apoi pe cealaltă parte, iar apoi va sta la cuptorul încins în prealabil, timp de 10-15 minute la foc mare (200 de grade).



După ce iese din cuptor, stă 1-2 minute să se odihnească şi apoi îl feliem.
Pieptul de raţă este o carne fină, gustoasă, pretenţioasă şi de mare efect.


Să nu vă fie teamă să impresionaţi pe cineva cu un astfel de mâncare. Dacă vă este teamă, încercaţi mai întâi cu un piept de pui pe care să-l pregătiţi la fel şi deşi au texturi diferite...gustul lor va semăna întrucâtva...
Să aveţi poftă!

Un comentariu: