Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 10 octombrie 2012

Shanghai Noodles

...sau altfel de tăieţei...sau paste...sau spaghete...sau cum vrem să le spunem.
Bucătăria chinezească este rapidă şi de aceea iubesc legumele călite doar puţin, cât să-şi păstreze gustul şi să nu fie crude.
Aceşti "noodle-şi" fierb foarte repede şi înlocuiesc tradiţionalul orez chinezesc.
Eu am ales să fac o reţetă cu produse marine, cu puţin ton afumat, cu creveţi şi surimi (surimi sunt produse cu diverse forme şi arome obţinute din făinuri de peşte şi crustacee), iar pentru completare am adăugat usturoi, ceapă, morcov şi praz, tăiate după plac.
Aromele sunt specifice...sos de soia, ulei de susan, ardei iute, puţin teriyaki (o variantă a sosului de soia), sare şi piper după gust.


Aceşti tăieţei fierb foarte repede, uneori fiind suficient doar să-i punem în apă fierbinte pentru câteva minute. Apoi îi clătim cu apă rece şi îi lăsăm deoparte până pregătim restul ingredientelor.

În puţin ulei, la foc iute, călim usturoiul împreună cu creveţii, sare, piper, iar spre sfârşit adăugăm câteva secunde şi tonul afumat, iar apoi le scoatem din tigaie (wok) şi le lăsăm deoparte.



Urmează la călit în foarte puţin ulei şi la foc iute, legumele. Când acestea încep să se caramelizeze, adăugăm iar creveţii şi peştele, un pahar cu apă şi puţin amidon şi când dau în clocot, adăugăm şi tăieţeii.
Oprim focul şi cam asta este...





Pentru decor am folosit surimi în formă de creveţi. Aromele sunt multe, dulce de la praz şi creveţi, iuţeală din sosul de ardei, sărat de la sosul de soia...o mâncare săţioasă şi gustoasă. Prepararea este rapidă...mai mult durează tăiatul şi curăţatul legumelor decât prepararea lor.
Nu e nimic complicat...singurul lucru de reţinut este viteza. Dacă le lăsăm prea mult pe foc, se transformă într-o tocăniţă autentică...iar noi nu vrem asta!



Un comentariu: