Bucătăria lui Florian


Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

luni, 21 decembrie 2015

Marinată a la Nona Maria

Postez mult prea rar...nu stăm bine la capitolul timp.
De când nu ne-am văzut, am gustat muuuuulte trebuşoare interesante şi am fost fermecat de preparate incredibile...să sperăm că odată cu trecerea timpului am să vă pot povesti despre ele...cu exemplificare în practică.
Nona Maria ("prietenii ştiu de ce"), mi-a deschis noi orizonturi şi mi-a demonstrat încă odată că simplitatea acompaniată de dragostea pentru bun şi frumos...pot face minuni.
O carne fragedă de vită, oaie sau porc, va fi cu mult mai mult în cazul unei marinate potrivite.
În cazul nostru avem un cotlet de porc de vreo două kilograme, care se va bucura de marinata cu pricina.
În pimul rând, trebuie să avem la îndemână o lămâie (astea sunt cantităţi pentru 1,5-2 kg carne), jumătate de pahar cu ulei de măsline, jumătate pahar cu muştar, o linguriţă oregano, o linguriţă sare şi dacă vreţi...la fel piper ori nucşoară şi 5-6 căţei de usutroi pisat.
Avem nevoie şi de 200 grame caşcaval sărat şi mai tăricel...asta când punem friptura la cuptor.


 Bucata de carne o feliem până la 3/4 din grosime, pentru a se marina mai bine şi pentru a putea pune caşcaval între aceste felii.Frecăm bine bucata de carne cu condimentele, cu usturoiul pisat şi cu muştarul, iar împreună cu uleiul băgăm totul într-o pungă. Cel mai bine marinarea se face într-o pungă!
Eu am ţinut carnea astfel la marinat în frigider, timp de 24 de ore. Apoi, după ce am împănat-o cu felii de caşscaval, a stat la cuptor (m pus şi două pahare cu apă) cam două ore şi ceva (socotesc cam 30 de minute pentru fiecare 500 grame de carne), la foc măricel, într-un vas de ceramică şi bine acoperit. Ultimul sfert de oră a stat carnea în cuptor neacoperită.

Caşcavalul se pierde în neant, aromele se împreunează, carnea se frăgezeşte...iar mirosul îţi taie respiraţia! Merge de minune cu piureu de orice fel, cu cartofi în general...
Eu am ales varianta unei salate orientale, cu ouă multe, măsline şi fără ceapă.
Să aveţi spor şi poftă!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu