Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

marți, 19 ianuarie 2010

Loukoumades - gogoşi cu miere
















Sunt convins că cei care au ajuns pe tărâmurile Eladei au văzut în colţuri de stradă chioşcuri unde se vând gogoşele cu miere şi scorţişoară. Este un desert comun acolo, ieftin şi bun.
Mi-am dat seama că sunt în fapt gogoşi cum face mamaie la ţară...gogoşi la linguriţă - cum zice ea.
Reţeta este simplă şi dacă aveţi musafiri îi puteţi încânta oricând cu aşa ceva. Aveţi nevoie de 300 de grame de iaurt (cât mai gras), două ouă, 25 de grame de drojdie proaspătă, o linguriţă cu vârf de praf de copt, 250 grame de făină, un praf de sare, o linguriţă de zahăr, miere şi scorţişoară.
Ouăle se bat cu sarea, drojdia se desface împreună cu linguriţa de zahăr, iar apoi se amestecă cu iaurtul şi toate cu ouăle. Urmează praful de copt şi făina şi le amestecăm energic. Aluatul este moale, ceva mai gros decât smântâna...
Punem ulei mult la încins şi după ce s-a încins lăsăm focul mic. Luăm din aluat cu ajutorul unei linguriţe pe care o trecem prin apă.
Când se rumenesc frumos le scoatem pe un şervet absorbant, iar apoi le aşezăm frumos pe o farfurie, le garnisim cu miere şi dăm o ploaie uşurică de scorţişoară.
Le servim călduţe, însoţite cu o limonadă rece sau un suc de portocale.
Să aveţi poftă!

7 comentarii:

  1. ce reteta interesanta! este la favorite!
    :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Ahhh,ce-mi faci tu mie ??? Da-mi idei... :) Ca abia ma abtin sa nu fug in bucatarie la facut dulciuri. :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. N-are nimic Ana...d-aia sunt făcute...să fie mâncate!!! ;-))

    RăspundețiȘtergere
  4. SUNT FF FOARTE BUNE..FAC DIN CAND IN CAND ..STITII ...KG...

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt mare fana loukumades(am mancat in Grecia)si sunt foarte bune. As dori sa stiu cam cate bucati rezulta din cantitatile retetei. Doar ce se vede in poza sau mai multe?

    RăspundețiȘtergere
  6. Eiiii...probabil au fost mai multe, dar nu au rezistat toate până la poza finală ;-)

    RăspundețiȘtergere
  7. au iesit beton . 5 stele

    RăspundețiȘtergere