Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

joi, 11 februarie 2010

CORDON BLEU


















Ordinul Cavalerilor Sfântului Spirit...anul 1578...o mână de cavaleri francezi care se ţineau de benchetuieli extravagante, luxuriante, exclusiviste şi, din când în când, se decorau între ei cu "Crucea Sfântului Spirit" - care era frumos expusă cu o fundă albastră (Cordon Bleu). Cu timpul, această decoraţiune devine sinonimă cu excelenţa şi cu măiestria...în bucătărie!
În zilele noastre, există inclusiv o şcoală faimoasă de bucătari denumită Cordon Bleu, iar felurile concepute sub oblăduirea acestor bucătari sunt renumite.
Cert este că nu prea există restaurant select sau faimos, care să nu aibă în meniu celebrul Cordon Bleu.
În fapt, este simplu şi frumos...un piept de pui umplut cu şuncă şi caşcaval (şvaiţer că topeşte mai frumos). Unii bucătari pur şi simplu taie un buzunar în bucata de piept, alţii îl feliază şi îl bat cu ciocanul de şniţele. Bucata respectivă se umple cu şuncă şi cu caşcaval, se rulează şi se "sigilează" cu ajutorul unor scobitori, se tăvăleşte prin făină, prin ou bătut şi apoi prin pesmet şi se prăjeşte în ulei mult la foc potrivit, până se rumeneşte binişor. Cine vrea, poate condimenta pieptul de pui cu sare, piper şi chiar puţină boia dulce.
La un aşa fel m-am gândit la un alt franţuzism, o garnitură interesantă şi sănătoasă...pere cu sos de vin roşu şi afine. Perele sunt curăţate de coajă, li se scot sâmburii şi apoi sunt trase la tigaie în unt topit, cu vreo 3 linguriţe de miere, 3 linguri de afine (merge şi dulceaţă dacă aveţi), o jumătate de pahar de vin roşu, puţină scorţişoară, câteva cuişoare, un praf de sare şi o frunză de dafin. Combinaţia este fatală, iar para este recunoscută ca fiind un companion desăvârşit pentru orice fel de brânzeturi, astfel că se va înţelege foarte bine cu Cordon Bleu-ul.
Sunt feluri simple, rafinate, şi surprinzătoare...nu vă fie teamă să încercaţi aşa ceva...

Un comentariu:

  1. Mai baiatule cu perele astea mai dat gata,asta nu o stiam nici macar din carti.O notez fuguta si mai rascolesc putin blogurile tale.

    RăspundețiȘtergere