Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

marți, 29 iunie 2010

Tocăniţă "a la grec"














Bucătăria elenilor e suavă, simplistă, făcută "la repede", dominată de constante aromatice şi cu toate astea este foarte gustoasă şi surprinzătoare.
Nu se poate fără ulei de măsline, nu se poate fără oregano, nu se poate fără lămâie şi niciodată...dar niciodată nu se poate fără un zâmbet...s-ar putea ca tocmai asta să facă diferenţa...degajarea cu care se ocupă de bucătăreală, veselia cu care însoţesc orice prăjeală şi cântecul care însoţeşte orice păhărel de ouzo sau de vin alb sec.
Până la urma urmei...fac şi ei mâncare cu ce au...
O tocăniţă obişnuită, simplă şi în aceeaşi măsură minunată. 750 grame carne de mânzat cubuleţe, 250 grame măsline verzi, 3 roşii tăiate mic sau date pe răzătoare, 2 cepe potrivite tăiate fin, 3 căţei de usturoi tocat, 2 morcovi, 1 ţelină, sare, oregano, 2 frunze de dafin, 3-4 cuişoare, ulei de măsline, 1 pahar mare de vin alb sec şi coaja întreagă (tăiată precum mărul) de la o portocală.
Rumenim bine carnea în ulei de măsline, adăgăm apoi sarea, ceapa şi usturoiul, iar după ce acestea scad şi se rumenesc puţin, stingem cu vin. Lăsăm să fiarbă bine până se evaporă alcoolul (2-3 minute la foc mare) şi adăugăm roşiile, legumele şi condimentele, plus coaja de portocală şi vreo 2 căni cu apă. Acoperim şi lăsăm să fiarbă vreo 45 de minute la foc domol. Spre sfârşit adăugăm măslinele, mai lăsăm la foc vreo 10 minute şi cam asta e...
O lipie proaspătă cu măsline merge minunat, dar la fel de buni sunt şi nişte cartofi prăjiţi!
Asta este o reţetă merită încercată...pentru că devine apoi una din favoritele oricărei familii!

7 comentarii:

  1. o reteta de gulas unguresc daca poti 'abrica':) ti-as fi recunoscatoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Thanks Florian !

    I was looking for some slow cooking vegetable and meat recipe and found your Greek Tocanita. It looks pretty nice and not too difficult to prepare; so I'll try it out.

    Otherwise: you've got a nice site with nice photos which can be enlarged and this is great ! Keep on posting recipes please and of course it would be great to have Romanian specialties.

    For instance, when I was in Bucharest in 1992, I ate a dish I loved: Brasovence. This was at a restaurant called Bolta Rece. Lately, I have been trying to find a recipe for this, but couldn't. If you know about this, could you perhaps post it on your site ?

    Thank you again and kind regards,

    Constantin

    RăspundețiȘtergere
  3. Best regards from me too!
    Yeap...that's a recipe my wife has been torturing me about...she loves those panckaes too!
    It is very simple and you have a promise from me that IT SHALL BE DONE!
    Where r u from?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Simona, pentru gulaş trebuie să aleg o locaţie specială, foc de lemne etc...
    Dar în viitor se face şi gulaşul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hi Florian,

    I wrote to you earlier to thank you for your reply and promise to show your recipe for brasovence, but it looks like my comment did't upload.

    The brasovence I had at Bolta Rece were served as a first course and contained some meat and tomato sauce among other ingredients I cannot recall. It was delicious !

    Anyway, to answer your question, I am French married to a Romanian. We spend quite a bit of time here and enjoy it.

    Kind regards,

    Constantin

    RăspundețiȘtergere
  6. Il est bon que vous m'avez dit, parce qu'il ya deux recettes pour les crêpes. Je ne sais pas à quel point est mon français ... mais je comprends très bien!
    J'ai promis et je vais faire des crêpes!
    Au revoir mon ami!

    RăspundețiȘtergere
  7. Merci Florian; c'est tres gentil !

    J'attends avec impatience de voir votre recette.

    Amicalement,

    Constantin

    RăspundețiȘtergere