Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

luni, 19 iulie 2010

Fasole verde
















Câteodată, bucătăria devine matematică. Reguli stricte, ecuaţii simple, legi străvechi şi teorii îngropate în înţelepciunea populară...
A face o mâncare bună nu e ceva ieşit din comun, în fapt, nu facem nimic altceva decât aceleaşi lucruri pe care le făceau mamele noastre, bunicile şi mulţi alţi înaintaşi de când există lumea.
...Poate că noi vorbim mai mult despre asta, însă eu am prins gustul mâncării la ţară...acolo unde s-a născut nu numai veşnicia ci şi bunul gust!
E o perioadă frumoasă, cu grădini pline de legume proaspete şi fragede. Nu puteam să nu fac o fasole verde, mai ales că la mamaie în grădină e plin de păstăi crude şi curate...
În afară de fasole avem nevoie de 3 cepe potrivite (tăiate mare), 5 căţei de ustuori tocat, 3 roşii cărnoase tăiate cubuleţe, 2 morcovi tăiaţi după bunul plac, 1 linguriţă de sare şi jumătate de linguriţă de paprică (dulce sau iute), plus niţică carne (porc, pui...ce vă place) tăiată cubuleţe.
Uleiul poate fi şi de măsline...iar pentru final, o mână de frunze de busuioc, mentă şi cimbru, toate proaspăt culese şi tocate.
Călim carnea la foc potolit, adăugăm sarea şi paprica, apoi ceapa şi usturoiul tocate, şi le rumenim uşurel. Vin apoi şi morcovii de se călesc o ţâră, apoi fasolea curăţată şi tăiată potrivit, plus apă aproape să le acopere. Le fierbem până ce fasolea e moale (30-40 de minute) şi adăugăm roşiile spre sfârşit. Mai lăsăm 5 minute la foc, adăugăm verdeaţa şi cam asta ar fi...
E simplu, la fel ca o adunare cu numere prime.

Un comentariu: