Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 2 iulie 2010

Făt Frumos, cartofii şi ouăle de aur













Amu...cică era odată un împărat care ave un băiet. Mai încolo...vecin, era alt împărat, care ave o fată...
Băietu împăratului era cuminte şi gospodar, era bun la trebile în casă şi mare meşter bucătar! Fata împăratului vecin, era puturoasă, nu ştia a face nimic şi nici la măritiş nu prea dădea ghes...
Se vorbiră împăraţii, se sfătuiră şi numa ce căzură la învoială să o păcălească pe fată să-l ia de soţ pe ficiorul cel vrednic.
Câna auzi fata asemaenea grozăvie, dădu sfoară în ţară că ea, avea a lua de soţ pe cel mai iscusit bucătar din lume, care i-o face cea mai bună mâncare de cartofi.
Feciorul nostru, dădu fuga în curtea palatului, alese câţiva cartofi de aur, câteva ouă aurite, o brânză aurie frumoasă, puţin unt auriu şi niţică smântână...başca nişte pesmet auriu...
Puse cartofii dimpreună cu ouăle la fiert în apă cu puţintică sare, răzui caşcavalul cel auriu, tăie untul felii şi o bucăţică o opri să ungă tava pe care apoi o presără cu pesmet auriu...
După ce fierseră ouăle şi cartofii, le tăie felii, le aşeză frumos, le presără cu caşcaval şi cu smântână, iar apoi alţi cartofi, alt caşcaval...altă smântână...unt...şi totul intră la cuptor.
Când se rumeniră şi se auriră, Făt Frumos al nostru le scoase din cuptor...şi când văzu aşa minunăţie de mâncărică...îşi luă lumea în cap, fugi în Franţa şi îşi brevetă acolo minunea...Cartofi Franţuzeşti....
...aşa se născu felul acesta minunat de mâncare!
Şi încălecai pe-o şea şi mâncai toată mâncarea....
Şi încălecai pe-o murătură şi nu lăsai o-mbucătură...
Şi încălecai pe-un drob de sare...să aveţi o poftă mare!

7 comentarii:

  1. Si ce mai imi storceam creierii sa gasesc o varianta de garnitura...
    Iti multumesc!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. " ... alese câţiva cartofi de aur, câteva ouă aurite, o brânză aurie frumoasă, puţin unt auriu şi niţică smântână...başca nişte pesmet auriu..." - io sincer ma asteptam ca si smantana sa fie aurie. Si ar mai trebui sa precizezi ca minunatia asta de mancare nu ti-a ajuns nici macar la maseaua aia a ta aurie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ahaaaaa...garnitură la ce?!...cumva cărniţă?!?!?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daaaaa, niste frigarui! Sa mai fi fost din toate ...
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte bine arata ....smanatana ai pus dulce sau acrisoara?

    RăspundețiȘtergere
  6. La mijloc am pus smantână "normală...acrişoară", iar deasupra am pus smântână pentru gătit..."dulce"!

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule "Magadascar"...nu cenzurez bre posturile dumitale, însă nuşce mama naibii nu le văd pe mail ci numai pe tabloul de bord al blogului...unde intru rar...
    Ce-i drept...nu prea ajunse pe măseluţă...da se mai face!...nu-i bai...

    RăspundețiȘtergere