Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

luni, 12 iulie 2010

Îngheţată coaptă















Când am văzut prima oară această reţetă, m-am gândit că nu m-aş încumeta la aşa ceva...
Dar cum viaţa este un şir de încercări, reuşite şi nereuşite, mi-am luat inima în dinţi şi, destul de neîncrezător, am vrut să văd ce este acest desert ciudat, obişnuit uneori în serile de Crăciun...pe alte meleaguri.
Principalul ingredient ar fi îngheţata...la o temperatură cât de joasă posibil...cel mai bine din congelatorul de acasă, temperatura fiind mult mai scăzută decât în cele speciale pentru îngheţată.
Mai avem nevoie de puţin pandişpan, chiar şi o felie de chec ar merge...apoi 2-3 ouă, câteva picături de zeamă de lămâie şi zahăr pentru a face o spumă ca pentru bezele.
O cană de zahăr plus o jumătate de pahar de apă, le punem pe foc şi facem un sirop din zahăr. Când zahărul fierbe şi începe să se coloreze, înseamnă că s-a evaporat apa şi este gata. Între timp, batem albuşurile spumă împreună cu câteva picături de lămâie (bezele italieneşti) şi apoi adăugăm foarte încet...(picurăm)...zahărul topit. Obţinem o spumă sidefată, densă, numai bună pentru bezea.
Tăiem pandişpanul, îl punem într-o tavă şi aşezăm peste el îngheţata. Ornăm rapid cu ajutorul unui şpriţ şi acoperim cu bezea toată îngheţata. Trebuşoara asta stă 2-3 minute în cuptorul încins la maximum (dacă nu aveţi un cuptor puternic, nu încercaţi reţeta asta...).
Bezeaua începe să se caramelizeze şi atunci scoatem prăjiturica din cuptor. O aşezăm pe farfurie şi o servim repede, căci timpul pentru ea este destul de scurt...
Blat fierbinte, îngheţată rece şi bezea caramelizată - aburindă. O experienţă exotică!

5 comentarii:

  1. vuoaaaaaaai ce de pofta mi-e......:) super draguta inghetata asta o sa studiez reteta:D!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uaaaaa...ce jmecher esti...asta ai vazut-o la televizor! Chiar ma gandeam daca ai putea sa o faci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da ce ochi ai măi băiete...aşa e...nu mai ştiu unde...cred că pe Discovery Travel...mare jmecherie de prăjiturică...!

    RăspundețiȘtergere