Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 14 iulie 2010

Ratatouille



















Dacă am un film preferat...fără doar şi poate Ratatouille este acela! Nu mai ştiu de câte ori l-am văzut şi sunt convins că am să-l mai văd de multe ori. Mă linişteşte, mă inspiră şi îmi aminteşte de fiecare dată cât de frumoasă este viaţa, cât de bune sunt lucrurile simple şi cât de la îndemână este fericirea.
Nu întâmplător, lovitura de graţie a filmului constă în aşa zisa "buturugă mică", un fel de mâncare tradiţional, comun, lipsit de extravaganţă...şi cu toate astea...atât de puternic!
RATATOUILLE
Mâncare ţărănească, fără fasoane, mult prea uşor de făcut, dar atât de gustoasă! O zi dulce de vară, merită o încununare de acest fel: 1 vânătă potrivită, 1 dovlecel, 1 ceapă, 3 căţei de usturoi, 2 ardei graşi, 2 roşii, 2 foi de dafin, 1 linguriţă de oregano (sau puţin rozmarin), sare şi ulei de măsline. Vânăta şi dovlecelul vin tăiate rondele şi presărate cu sare ca să lase apa din ele (cam 30 de minute). Ceapa şi usturoiul tocate fin, iar roşiile tăiate cubuleţe şi fără miez (partea cu seminţe). Coacem ardeii şi îi băgăm apoi într-o punguţă să-i putem curăţa uşor de coajă.
Spălăm vânăta şi dovlecelul de sare şi le ştergem cu un şervet, iar apoi le tăiem cubuleţe şi le punem într-o tavă, cu puţin ulei de măsline, din nou puţină sare şi oregano, apoi la cuptor!
Ardeiul tăiat fâşii, cubuleţele de vânătă şi dovlecel stau frumos într-un castron, pentru a fi apoi amestecate cu un liant simplu din ceapă şi usturoi călite, împreună cu foile de dafin şi apoi cu roşiile...până scad binişor.
Poate ar mai trebui o felie de pâine bună, proaspătă, cu coajă groasă şi puţină umbră de odihnă...
Sincer să fiu, cred că ar merge lângă minunăţia asta şi o felie sănătoasă de brânză grasă de oaie, aşa pentru variaţiune...
Hai să aveţi poftă!

2 comentarii: