Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 20 octombrie 2010

Musaca pescărească





















Aţi simţit vreodată fiorul nerăbdării atunci când peştele nu vrea să muşte momeala?! Vi s-a întâmplat să uitaţi de voi, de timp, de tot ce vă înconjoară, din pricina ambiţiei de a prinde peştele ce dă târcoale plutei, încearcă şiret momeala şi de cele mai multe ori o şi înhaţă lăsându-ne cu acul gol şi cu buza umflată?! Aţi stat vreodată nemişcaţi, tăcuţi, concentraţi şi încordaţi, ore la rând...tot aşteptând "monstrul" care nu se învredniceşte să se lase prins?!
Pescuitul ăsta e un microb care se ia lesne...probabil ţine şi de natura noastră incipientă...ne-am format iniţial ca vânători şi pescari...mai târziu cultivatori sau...bucătari...
Dedic această reţetă tuturor celor care îşi macină nervii, cu folos sau fără, pe marginea bălţilor, în arşiţă, în ploaie, în frig, pe zi sau noapte...
Musaca a mâncat totată lumea, dar o musaca cu peşte...mai rar...
E masă mare...pentru musafiri...vreo 2 kilograme de cartofi, 1 kilogram şi jumătate de fileuri de peşte (orice peşte fără oase), 1 ceapă mică tocată fin, 3 grăunţe de usturoi tocate şi acelea, sare, piper, cimbru, o cană cu parmezan ras (sau un caşcaval sărat şi tare), vreo 2-3 linguri de bulion, 2 gălbenuşuri, ulei, vin roşu şi olecuţă de "delikat" cum îi spunem noi...
Tăiem cartofii pentru piureu, iar la fiert în apă punem şi delikatul...2-3 linguriţe...După ce fierb bine cartofii, facem piureul cu puţin ulei, jumătate din cantitatea de parmezan şi gălbenuşurile...ca să fie pufos şi plăcut ochiului.
Peştele îl dăm prin maşina de tocat, îl punem la călit în ulei de măsline, împreună cu ceapa şi usturoiul, dăm peste el şi mirodeniile, iar când începe şi rumeneşte, îl stingem cu un păhărel de vin roşu. Spre sfârşit vine şi bulionul de le leagă frumos şi aspectuos.
Punem într-o tavă jumătate din piureu, puţin parmezan, tot peştele, apoi din nou piureu şi tot restul de parmezan. Trebuşoara asta stă la cuptor până dă de miroase bine, se aureşte şi ne leşină prin bucătării...
E bună rău...şi se însoţeşte de minune cu niscaiva ardeiaş copt, iar dacă aveţi foame mare...luaţi pe lângă şi un colţ de pâine caldă şi rumenă.
Să aveţi fir întins!

7 comentarii:

  1. Asa mare Sef! Ceva cu "cheshti". Bun bun! Te mai asteptam cu poezii despre carnita de peste. W/E acesta o sa dau si eu iama prin navoade si poate ma aleg cu vreo zvarluga pentru tigaie sau gratar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu reusesc defel sa ma inteleg cu carnea de stiuca. Am incercat-o si pe gratar si la cuptor si prajita si saramura. Mi se pare NEINTERESANTA.
    Tu ce ai propune pt acest tip de peste???
    Multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sincer să fiu...nici eu nu prea am afinităţi vizavi de ştiucă...fadă rău...
    Am mâncat întra-adevăr (făcut de altcineva...dar bine) celebra ştiucă umplută! Dar consider că e muncă multă şi nu prea merită...
    Dacă vrei să încerci ceva, pui în hârtie de copt două ştiuci şi o scrumbie, le dai puţin unt pe deasupra, le stropeşti cu lămâie, cu sare şi cu piper alb şi le înveleşti bine în hârtia respectivă. Le dai la cuptor şi le coci binişor...s-ar putea să fie ceva de capul lor ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Florian:

    You are becoming quite adventurous and original; I like your pike moussaka recipe!

    I also disagree with Lavinia. Pike/ stiuca has a solid texture and taste because it feeds on other fish: it is carnivorous. It is leaner and more tasty than other river fish.

    I haven't ever made it as a moussaka filling, but I will try. This sounds like a very good use of pike.

    Constantin

    RăspundețiȘtergere
  5. Oh...in fact it isn't pike...it is the so called Pangasius...very cheap fish on our market...
    But this recipe may be done with any tipe of fish filet!
    Nor even I didn't expect it to be so delicious (the moussaka)...it has a really great taste!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am vesti bune: din stiuca am facut o pasta de peste care IN SFARSIT este ceva ce merita facut ...daca ai stiuca. Carnea fiarta cu sare si un strop de otet,dezosata,pasata cu blenderul vertical,apoi mustar, piper, maioneza si ceapa. A meritat!!!!
    Numai bine!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesant! Hai că o să cumpăr vreo 3 pâini gata feliate şi venim pe la tine...! :-)

    RăspundețiȘtergere