Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

duminică, 10 octombrie 2010

Paella...a la Florian


















Aud ritmuri spaniole, simt adierea Mediteranei şi îmi umblă pe la nări parfum de peşte şi de cîrnăciori. În dulcele pas al tangoului, mă apuc repejor să fac o Paella după poftele mele şi după priceperea mea. Ador mâncărurile astea pe la care poţi face fel de fel de "acte adiţionale" şi nu sunt bătute în cuie contractual. O Paella care se respectă are parfum de cârnaţi, gust de peşte şi aspect gălbui de şofran. Legume după plac, orez cu bob grăsuţ, ceapă şi usturoi, sare, măghiran, curry, lămâie, pastă de ardei iute şi ulei de măsline, başca niscaiva apă fierbinte de fiertură. Când găteşti un asemenea fel trebuie să fii înfometat, să pui ingrediente "din ochi" şi după gust. Trebuie să te îndemni cu un pahar de vin roşu şi să ai oapseţi la masă...că nu poţi savura de unul singur asemenea minunăţie.
Călim ceapa şi usturoiul tocate măricel, adăugăm cîrnăciorii tăiaţi şi ei bucăţele (cârnat proaspăt şi nu afumat), apoi legumele şi condimentele, iar după ce se călesc toate binişor adăugăm la călitură şi orezul (un pahar în cazul meu). Turnăm apoi apă fierbinte (5 părţi de apă la o parte de orez) şi lăsăm să fiarbă binişor. Adăugăm o linguriţă de pastă de ardei iute, câteva fileuri de peşte proaspăt sau marinat, zeama de la o lămâie şi lăsăm să fiarbă încet până scade...
Servim cald, cu vinişor, cu poftă de mâncare şi cu dragoste de viaţă...
Ole!

3 comentarii:

  1. Bravo Florian !!

    You've got a lot of imagination and the result looks very appetizing.

    Constantin

    RăspundețiȘtergere
  2. Thanks my friend! It looks like you're pretty carefull on my posts! ;-)
    How does your turkish barbeque work?

    RăspundețiȘtergere
  3. Hi Florian !

    Well yes indeed; your paella is quite different from the Spanish dish...

    I couldn't find the Turkish BBQ (and my wife doesn't want me to bbq on the balcony), so instead I bought a round grill thing called I think "gratar pentru aragaz". It's actually not bad after trying a few times to understand how to use it.

    This aside, I am currently on business in Georgia and they have fantastic herbs and berries sauces here. I am going to bring some back to try them out with various dishes.

    For now, kind regards,

    Constantin

    RăspundețiȘtergere