Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 31 decembrie 2010

Boeuf Bourguignon


























Mă gândeam să închei acest an într-o notă ceva mai optimistă şi să prezint o reţetă "de fandoseală" care ar merge la "chiolhanul" dintre ani...
Până să iau foarte în serios treaba cu bucătăria, socoteam gastronomia franţuzească ca fiind ceva desuet, pompos, fără cap şi fără coadă...dar mai ales fără substanţă! Greşeam...în fapt, de vină sunt aşazisele restaurante care "se dau" cu specific franţuzesc, dar care n-au nicio legătură cu bucătăria autentică a Franţei...şi, din păcate...e plin pe la noi de aşa ceva...
Tocmai de aceea, nu întâmplător am ales pentru această zi "un mare clasic" al meleagurilor franţuzite...adică vita Bourguignon.
E o reţetă precum o poezie, precum o pictură încărcată (dar renascentistă), iar logica elementelor este lesne înţeleasă de oricine a ţinut în mână paleta cu guaşe ori a avut în faţă un şevalet pe care a trebuit să aştearnă imagini...sunt culori de bază, sunt nuanţe multe, sunt umbre şi lumini discrete...însă rezultatul încântă privitorul până la extaz!
Carne de viţel, moale, de vreo două-trei feluri dacă se poate, kaizer de porc uşor afumat, sare, cimbru, dafin, o căpăţână de usturoi, o ceapă mărişoară, o grămăjoară de cepe franţuzeşti (haşme ori şalote li se spune), o grămăjoară de ciuperci proapsete (champignon), unt, făină, câţiva hribi uscaţi, ulei de măsline, 1 litru de vin roşu (cabernet), puţin vin alb şi câteva legume ce vor ţine loc de garnitură.
Carnea se taie cubuleţe şi se dă la marinat împreună cu jumătate din vinul roşu, la rece, măcar o oră!
Tăiem ceapa şi usturoiul, curăţăm şalotele, tăiem kaizerul şi ciupercuţele şi începem pictura!
Dăm spre călire în ulei de măsline ceapa împreună cu usturoiul şi condimentele, iar când încep să se rumenească, le stingem cu vinul roşu rămas şi le lăsăm să fiarbă la foc mic.
Separat, în unt şi puţin ulei de măsline, rumenim kaizerul şi şalotele, iar apoi le adăugăm peste cele care fierb deja în vin. Aruncăm şi câţiva hribi uscaţi (dacă avem) şi lăsăm la foc cât se poate de mic.
Scoatem carnea din marinată, o uscăm cu ajutorul şervetelor, o dăm prin făină şi o rumenim în ulei, apoi o adăugăm la fiertură...totul la foc mic! (La nevoie putem adăuga şi apă fierbinte la fiert, dacă scade prea mult...)
Peste vreo oră, călim ciupercile, le stingem cu un păhărel de vin alb, iar apoi le adăugăm şi pe acestea la fiert. Băgăm la cuptor şi lăsăm încă o oră şi jumătate.
Drept garnitură, avem "buchetieră" de legume (deh...ăştia sunt termenii de specialitate), adică ceva legume congelate (ce ne place) trase în ulei de măsline ajutat cu ceva usturoi pentru un gust savuros...nu ardeţi usturoiul că o să vă chinuie stomacul...!
E mâncare bună, elaborată, muncită, deosebită şi clar pentru sărbătoare!
...
Indiferent de cele ce aveţi pe masă între ani, eu vă doresc tuturor să fiţi sănătoşi, să vedeţi materializate în anul care vine măcar câteva din speranţele voastre şi să aveţi încredere într-o lume mai bună, mai dreaptă şi mai umană!
La Mulţi Ani!

6 comentarii:

  1. Ca intotdeauna,o prezentare exceptionala.Mi-ar placea mult si nu m-as mira sa vad intr-o zi o carte de bucate scrisa de tine.Complimenti,Maestro ! Sa ai un an pe masura harului de-a povesti !

    RăspundețiȘtergere
  2. Am incercat si eu reteta asta weekendul asta,intamplator am observat ca aveam prin frigider aceleasi ingrediente,cu mici exceptii.
    Am ramas surprins cat de satioasa este,pur si simplu m-am saturat cu doar 3 cubulete de carne + garnitura...
    Multumesc Floriane inca o data.Sunt mare fan:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Aaaaaa...bravo Mariusică!...eşti pe drumul cel bun!
    Reţeta este puţin pe lângă cea originală...însă avea nevoie de un tuşeu de Maestru! ;-)
    Te aştept să-ţi dau ceva bun!

    RăspundețiȘtergere
  4. FOARTE PRICEPUT...SI UN BLOG FOARTE BINE OPTIMIZAT...IMI PLAC LA NEBUNIE RETETELE TALE..PRECIZEZ CA SI EU SUNT UN FOARTE BUN BUCATAR SI AS DORI SA IMI FAC SI EU UN BLOG DE RETETE,ASTEPT SA IMI CUMPAR UN APARAT DE FOTOGRAFIAT SI O SA INCEP SI EU POSTARILE

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulţumesc mult pentru aprecieri!
    Dacă ai posibilitatea, ia un aparat semiprofesional...te va ajuta mult!
    Să ai spor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa ceva mai rar imi e dat sa citesc!

    My homepage ora exacta

    RăspundețiȘtergere