Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Cină exotică


















Un piculeţ de joacă...un piculeţ de fiţă şi un piculeţ de imaginaţie...lucruri comune, mai mult sau mai puţin cunoscute, alăturate, combinate, întreprătrunse...
Când îmi vin dracii, uit de locurile în care m-am născut, uit cărui popor aparţin, uit în ce tradiţii m-am format ca om şi evadez culinar spre tărâmuri mai interesante şi mai primitoare...
Oricine poate crea un mic univers în care să simtă gustul altor tărâmuri, gustul altor culturi...sau dacă vreţi oricine poate zămisli o lume paralelă prin intermediul gustului...cam asta ar fi bucătăria fusion.
Câteva felii de prosciuto afumat binişor, câţiva ficăţei de pui, câteva fire de sparanghel proaspăt, unt, sare, piper, limetă, usutroi, vin alb, ulei de măsline, oţet balsamic, parmezan ras şi nu în ultimul rând - două fructe fabuloase, dulci, cu iz de mere coapte şi prune olteneşti, aşanumitele kaki, cunoscute şi sub numele de persimmon sau mărul orientului.
Ecuaţia este simplă...sparanghelul se taie în bucăţi mari, se trage la tigaie în unt cu usturoi şi zeamă unei jumătăţi de limetă (lime sau lămâie verde) şi se dă deoparte.
Ficăţeii de pui se rulează în felii de prosciuto (sau bacon), se prind cu scobitori să stea locului, se dau la cuptor împreună cu puţin ulei de măsline, sare, piper şi vin alb şi se lasă până se rumenesc.
Urmează fructele "kaki" trase în unt, stropite cu oţet balsamic şi lăsate la foc până încep să caramelizeze.
Toate vin pe platou fierbinţi, presărate cu parmezan şi servite împreună cu un pahar mare de vin alb şi sec.
E mâncare ciudată, aromată, exotică şi minunată. De multe ori, pentru a supravieţui, e bine să o iei razna...

4 comentarii:

  1. Chiar ca exotica cina! Ai luat reteta de undeva sau pur si simplu ti-a venit ideea sa le combini asa? Oricum ar fi, e super ce ai creat tu pe acolo! Treci si pe la mine daca iti face placere. O seara buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. OK! Am să onorez invitaţia!...reţeta în sine nu există...e o combinaţie de elemente de sine stătătoare...care (după mine) dă bine...;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata extraordinar de bine,chiar am o ladita de kaki in casa,iubitul meu le adora.O sa incerc si eu combinatia asta,arata divin...Felicitari pt o imaginatie atat de zburdalnica ! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulţam de felicitări!...dacă tot faci, dă un praf de zahăr peste "kaki" să caramelizeze mai uşor, sau câteva picături de miere! (nu întotdeauna oţetul balsamic este suficient de dulce...).

    RăspundețiȘtergere