Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

sâmbătă, 18 decembrie 2010

Spanakopita

















...ce mă mai păcăleau ai mei când eram mic cu spanacu'...dă-i cu Popeye Marinarul în sus, Popeye în jos,..., încet încet am început să prind gustul spanacului, iar azi mi se pare cea mai delicioasă salată verde,...,iar plăcinta cu spanac se află undeva spre vârful piramidei poftelor mele...
În principiu, este una dintre plăcintele simple, uşor de făcut, tradiţionale pe meleagurile Eladei şi unde mai puneţi că e şi sănătoasă!!!
Foi de plăcintă ne trebuie doar 5 bucăţi, ulei de măsline ca să ungem aceste foi, 500 grame spanac opărit, 200 grame Feta (neapărat din lapte de oaie şi capră...pentru că aia e Feta adevărată...), 2 ouă, 2 legături de ceapă verde sau 1 ceapă mare, 1 legătură de pătrunjel, sare, oreagano, nucşoară...din aceste condimente câte "un praf". Pentru servit avem şi puţin iaurt din lapte de oaie şi pentru "vitamina C" alăturăm câteva coacăze.
Ceapa se taie măricel, brânza se sfărâmă cu mâna, şi toate acestea plus ouăle, pătrunjelul şi condimentele se amestecă uşor să nu se sfărâme rău.
Aşezăm foile de plăcintă una câte una, în unghiuri diferite, ungându-le cu ulei de măsline pe fiecare în parte. Adăugăm umplutura şi apoi acoperim cu foile ce rămân pe dinafara formei de tartă. Ungem iar pe deasupra cu ulei de măsline şi dăm la cuptor, la foc potolit, până se rumeneşte frumos. Miroase grozav, pentru că ceapa împreună cu brânza şi cu spanacul leagă frumos şi se completează.
Mie unul de la atâtea plăcinte mi-a crescut burdihanul şi mai puţin muşchii...dar de dragul copiilor merită să faceţi aşa o plăcintă! ;-)

2 comentarii:

  1. Ce bine arata !!! Ador placinta cu spanac... Go Popeye !!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Abia astept sa incerc aceasta reteta - pare delicios.Multumim ca impartasesti cu noi secretele artei culinare.

    RăspundețiȘtergere