Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

joi, 3 februarie 2011

Pui Valdostana



















...îmi aduce aminte de vremurile predecembriste, când maximum de fiţă la restaurant era un pui valdostana sau un cordon bleu...
Acuşica ne rupem în figuri cu quattro formaggi, humus cu snauber, pollo cacciatore, chicken masala sau mai ştiu eu ce...
Adevărul e că acest fel italian este vechi, este clasic şi este bun...cu condiţia să nu ne zgârcim la ingrediente. Eu am felul meu de a face această reţetă, pe gustul meu şi adaptat ţicnelilor mele!
Pentru 2 persoane "serioase", ne trebuie 1 piept de pui, 4 felii mari de şuncă afumată, 1 bucată bună de caşcaval afumat, 1 ceapă, cam 200 grame de ciuperci, roşii tocate sau în bulion...1 cană mare, sare, piper alb, cimbru, ulei de floare 3 linguri, ulei de măsline 2 linguri şi 1 ceşcuţă cu smântână.
Împărţim pieptul de pui în 2, apoi tăiem "fluture" cele 2 bucăţi. Le dăm cu sare şi cu piper şi le perpelim frumos pe un grătar, la foc mic, fără ulei, iar apoi îl punem deoparte.
În uleiul de floare punem ceapa la călit, adăugăm ciupercile, cimbrul, stingem cu jumătate de pahar de bere (de obicei cu vin...dar cu bere are alt gust...), după ce se evaporă alcoolul punem şi roşiile (oprim vreo 2 linguri pe care le amestecăm cu puţin cimbru şi cu uleiul de măsline pentru decor),..., mai scade puţin, oprim focul şi adăugăm smântâna care leagă frumos sosul nostru.
Turnăm sosul într-o tavă, aranjăm pieptul de pui, îl acoperim cu şuncă, cu felii de caşcaval, cu puţin sos de roşii (decorul) şi iar cu câteva bucăţele de caşcaval, iar apoi la cuptor până topeşte frumos şi începe să rumenească.
Eu unul...nu ţin regim, aşa că îi trag repede la ceaun şi nişte cartofi prăjiţi, tăiaţi mare...să simţi greutate când ridici furca... :-))
Ce să mai spun...îmi plouă şi acum în gură...miroase teribil, gustul e complex şi plin de arome, iar afumătura dă o notă de nebunie întregului sistem!
Să fie primit!

16 comentarii:

  1. Arata de milioane, iar gustul nu are decat sa fie pe masura. Maestre multumiri pentru "shrimpii" de data trecuta. Mi-ai facut pofta cu puiul asta, dar ma voi abtine de la astfel de combinatii. Cu filotimie, al dvs. devodat degustator.

    RăspundețiȘtergere
  2. o bunatate,trebue sa cumpar ce-mi trebue sa fac,arata super

    RăspundețiȘtergere
  3. Gatesti minunat, totul e curat si vreau sa incerc toate retetele tale. Felicitari! Un singur lucru: te rog schimba cei doi soricei ca nu dau bine cand e vorba de bucatarie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamne, cat de bun a iesit. Am mancat cu totii cu o mare pofta. Arata bine si gustul a fost pe masura decorului. Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  5. delicios...felicitari, Florian, si multumim pentru retete

    RăspundețiȘtergere
  6. fara cartofi ca deja e cam mult....

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu o sa merg sa manac acolo. Daca il gatesc eu, ii stric gustul.

    RăspundețiȘtergere
  8. L-am gatit o data acum cateva luni si am mai avut cereri asa ca azi il fac din nou! Foarte multe retete delicioase am gasit aici! Iti multumesc mult Florin!

    RăspundețiȘtergere
  9. Astazi am gatit aceasta minunatie •Felicitari reteta este delicioasa��

    RăspundețiȘtergere