Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

marți, 22 martie 2011

Curry cu fructe de mare















Senzaţii tari...
Asta ar fi prezentarea scurtă...
Altfel spus, eu iubesc curry-ul şi orice combinaţie în care apare! Că e doar orez simplu, că e supă, că e în patiserie sau că e pe frigărui, aroma este unică şi puternică.
Oricum, până nu ai de-a face puţin cu bucătăria indiană, nu înţelegi rolul exact al acestui "ansamblu" de condimente...
Curry îşi petrece existenţa în varietate infinită, mai mult sau mai puţin picant, mai dulce sau nu, mai discret ori de-a dreptul brutal...
Eu încerc şi nişte fructe de mare cu un sos curry...aşaaa...să văd ce iese...
În afară de vreo 500 de grame de fructe de mare, am nevoie de câteva fire de ceapă verde, de vreo 4 grăunţe mari de usturoi, 1 măr dulce şi bine copt, 2 linguriţe de făină, 2 linguriţe cu vârf de curry, 1 linguriţă rasă cu sare, 3 linguriţe de coniac, 100 grame de unt, 1 pahar cu lapte gras şi un pahar cu smântână cât mai grasă...plus o ţâră de ulei de măsline pentru prăjit "fructele".
Înainte de toate, mixez într-un blender mărul (fără coajă) împreună cu laptele şi 3 grăunţe de usturoi.
În untul topit, pun la călit ceapa verde tăiată mărunt şi sarea.
Urmează apoi curry-ul, făina, amestecul de lapte cu măr şi usturoi (ştiu că sună ca la balamuc...), iar după ce dau în clocot, opresc focul şi adaug smântâna. Dacă vreţi, puteţi da şi puţin zahăr pentru accentuarea aromelor.
Dau sosul curry deoparte, călesc fructele de mare în ulei de măsline, adaug grăuntele de usturoi rămas, tocat mărunt, sting cu puţin coniac şi scad bine. Torn peste toate sosul curry şi cam asta e!
Fierb şi un orez basmati, simplu, tras puţin la tigaie în unt (după ce a fiert).
E o mâncare ciudată, fără legătură cu plaiurile noastre şi neobişnuită pentru gusturile cu care ne-am învăţat...dar e minunată!

2 comentarii:

  1. Ahhhh,vreau si eu...Abia am facut o paella cu fructe de mare.Daca vedeam mai devreme faceam curry.Data viitoare. :) O zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  2. La fel! ...sper că ai pus şi copane de puiuţ la Paella...

    RăspundețiȘtergere