Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 14 septembrie 2011

Buiurdi, Bouyiourdi sau...Μπουγιουρντί















Parfumul Macedoniei, al Salonicului, al ţărmului de mare pe lângă Athos...v-am promis că am să mă rezum la lucruri simple, normale, care să nu ne mai chinuiască inutil. Grecia m-a liniştit...la propriu şi la figurat! Suntem naivi pentru că şedem prea mult în bucătărie...pierdem frumuseţea naturii, pierdem trecerea timpului şi uităm să lenevim...uităm de viaţa simplă şi minunată...
Acest fel de mâncare m-a fermecat profund...culmea a fost capabil să mă facă să uit de carne! O porţie fierbinte, servită cu pâine proaspătă, ne apropie de natură, de esenţe, de simplitatea unei vieţi frumoase!
Este atât de frumos...2 porţii...2 roşii coapte bine, doi ardei graşi (merge şi unul iute pentru cine poate), 2 cepe mici, 2 pumni de feta, 2 pumni de caşcaval gras, sare şi piper, puţin ulei de măsline şi o zburătură de oregano.
Tăiem legumele cum ne vine, le aşezăm frumos în vase de lut ori nişte vase cu pereţi groşi, le stropim cu ulei de măsline, le condimentăm, apoi le învelim cu feta şi caşcaval, toate parfumate cu oregano!
Vin de stau la cuptor, acoperite, la foc măricel, vreme de aproape un ceas.
Veţi simţi miros de legume coapte, de topitură de brânză rumenită...veţi simţi că sunteţi vii şi că merită să trăiţi plăcerile vieţii...simple şi curate...
Cum altfel ar fi mers minunăţia asta, decât cu un păhărel de "anason" lângă dânsa...sau ouzo mai pe înţelesul nostru şi câteva măsline aromate şi cărnoase.
Puneţi mâna de faceţi aşa ceva...n-are să vă pară rău!

10 comentarii:

  1. sigur merita facuta mancarea asta.zi minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos blog, frumoase retete,frumoase poze, eu pe http://papagheorghiu.blogspot.com am mai multe vorbe si mai putine retete dar poate o sa pun si eu poze multe ca tine. Spor la treaba

    RăspundețiȘtergere
  3. Gata m-ai convin maine dimineata o fac si eu

    RăspundețiȘtergere
  4. Poftă mare!...sau καλή όρεξη! ;-)

    RăspundețiȘtergere
  5. o sa o pun si eu pe site ca aiesit prea buna

    RăspundețiȘtergere
  6. Help. Cum se zice te roc la bors acru in greceste.am pe cineva care este in Grecia dar nu stie ce sa caute. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmmm...nu toată lumea înţelege acelaşi lucru prin borş...normal ei înţeleg această ciorbă ca fiind una cu sfeclă roşie şi oarecum acră.
    Mai bine spune-i că este o "supă" acrită precum cea de peşte a lor (kakavia - κακαβιά). Ei acresc doar cu lămâie...

    RăspundețiȘtergere
  8. D asa stiam si eu si asa gatesc si eu ciorbele ala grec le acresc cu lamaie,dar el vroia s a le faca bors de sfecla si vroia neaparat bors si nu stia ce sa ceara in magazine. eu i-am zis ca nu gaseste dar a insistat si ma gandeam ca nu stiu eu bine. multunesc de ajutor

    RăspundețiȘtergere