Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 7 septembrie 2011

Cotlete ca la Kavala









Am avut o revelaţie...m-am întors din Grecia luminat, mai înţelept, mai liniştit...mai leneş...
Am redescoperit lucrurile simple, bune şi gustoase. Noi muncim prea mult...asta e clar...şi chiar prin bucătărie ne dăm sufletul, când totul poate fi mult mai simplu...
De aici încolo am să vă prezint reţete simple, prinse din zbor în goana nebună prin insulele şi munţii Eladei.
Azi vă arăt cotlete ca la Kavala, gustoase, parfumate şi la îndemână!
Vă trebuie 2 cotlete sănătoase sau două felii de ceafă împănată...după preferinţă. O mână de măsline, sare, piper, 1 frunză de dafin, un vârf de linguriţă de praf de cuişoare sau 3-4 cuişoare întregi, un beţişor de scorţişoară, 1 ceapă mică, 2 grăunţi de usturoi, 1/2 linguriţă de oregano, 2 linguri de bulion, 2pahare cu apă, ulei de măsline şi o lămâie.
Cotletele vin sărate şi piperate, unse cu ulei de olivă şi fripte pe grătar câte 5 minute pe fiecare parte.
Într-o tavă care să le încapă, punem toate cele...cotletele fripte, ceapa şi usturoiul tocat, condimentele, lămâia tăiată în patru, măslinele şi apa, acoperim cu folie de aluminiu şi băgăm la cuptor la foc potrivit timp de 1 oră.
Între timp fierbem o mână de spaghete în apă sărată (aşa cum spun grecii - trebuie să fie sărată precum apa de mare), pentru a le ţine drept garnitură.
Gustul e divin, sosul este parfumat, iar un pahar de Reţină rece (vin specific Greciei) e un nectar al zeilor lângă aceste minunăţii...
Simplu...simplu de tot...

4 comentarii:

  1. Simplu, dar foarte, foarte bun!
    Felicitari pentru prestatia de la Academia lui Horia! Mi-ar fi placut sa mergeti mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa fim intelesi!Oloiul si maslinele sunt de la unchiul Partalis ... or io bag sama ca nu multi dintre noi stim cam ce gust are o maslina adevarata netrecuta prin soda caustica sa devina neagra intr-o singura seara ... ce sa mai vorbim de uleiul facut in casa - brut, aspru, parfumat si ce nu a simtit niciodata atingerea instalatiilor de "virginizare" ... il bei ca pe apa. Io cred ca de fapt asta e nectarul zeilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da...uleiul face toţi banii...păcat că avem parte de aşa bunătăţi foarte rar...dar poate ne facem un drum prin zonă să mai procurăm câte ceva :-)))

    RăspundețiȘtergere