Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

joi, 10 decembrie 2009

Chifteluţe marinate










Râd câteodată când îmi aduc aminte de un copilaş cam ţicnit care spunea că bunicu-său a inventat toate alea...bunicu-său a inventat mititeii, că îi rămăsese nişte carne pe când făcea cârnaţi şi a prăjit-o aşa, ori că gogoşile le-a inventat pe când bunică-sa făcea nişte cozonaci şi i-a căzut nişte cocă într-un vas cu ulei încins care era pentru cartofi...ori chifteluţele marinate le-a descoperit în ziua când voia să prăjească nişte chiftele şi i-au scăpat câteva într-o oală în care fierbea nişte supă de roşii.
Ce să zic...multă imaginaţie! Uneori stau să mă gândesc cum or fi apărut găurile la macaroane...cred că făcea bunicu-său nişte spaghete şi o fi scăpat baba nişte andrele printre ele...
Oricum...chifteluţele sunt o descoperire benefică şi practică. La un kilogram de cărniţă proaspătă tocată (amestec), mai punem vreo două ouă, o zburătură de sare, de parică şi praf de cuişoare, niţică ceapă tocată fin şi usturoi pisat. După ce formăm cu grijă chifteluţele, într-o cratiţă (sau ceavem la îndemână), rumenim ceapă mai multicică, împreună cu usturoi pisat şi condimente. După ce încep să rumenească, le stingem cu un pahar de vin şi o linguriţă de oţet. Lăsăm sosul să fiarbă cam trei minute şi apoi adăugăm o jumătate de litru de apă plus o jumătate de litru de suc de roşii (nu bulion) plus două foi de dafin. După ce a fiert sosul vreo cinci minute, aşezăm cu grijă chifteluţele şi le fierbem până scade multicel sosul. La sfârşit punem o mână de mărar proaspăt şi servim cu un piureu de cartofi albi!
Să avem poftă şi să închinăm în cinstea lu' bunicu-său!

2 comentarii:

  1. Uau, hai ca am mai invatat ceva. Se executa!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte bune iar cuisoarele trebuie sa i dea o aroma interesanta,Mari!

    RăspundețiȘtergere