Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

marți, 12 ianuarie 2010

Filosofie cu merişoare











Poate nevoia unei miresme de primăvară sau poate nevoia de culoare mă împing către pestriţ, către gusturi dulce-acrişoare. Mă tot gândesc ce anume ar fi nimerit pentru o masă de prânz, să fie uşor, gustos, în ton cu poftele mele şi deosebit...
Este încă iarnă şi am nevoie de miros de scorţişoară, dar în aceeaşi măsură am nevoie de culoare vie. Dacă am obosit de atâta tradiţie, mă întorc către pui...mai exact către aripile de pui, cu carne albă şi dulce, gustoasă şi pregătite oricând să accepte un compromis alături de orice condiment.
Dincolo de aripile de pui, vin laolaltă în tavă câteva picături de ulei de măsline, un pumn de merişoare, puţin usturoi pisat şi stins cu vinişor roşu, jumătăţi frumoase de roşioare, felii de mandarină, un praf de rozmarin (nu mult că amărăşte) şi o zburătură de nucşoară...muuult mai bună decât piperul, başca un vânticel subţiratic de scorţişoară. Din nou un firicel de ulei şi apoi peste toate un firicel de miere dulce.
Cuptorul încins, mult mai nesătul decât mine, primeşte cu mare prietenie tava cu pricina şi, după ce gustă din toate aromele preţ de o oră, plin de regrete, îmi înapoiază tava cu rumeniturile.
Nu cred să fie ceva mai bun care să meargă cu acestea, decât un orez simplu, pufos şi parfumat precum cel tailandez.
Mirosul e pătrunzător, aspectul puţin cam exotic, dar gustul...gustul întrece orice imaginaţie. Dacă filosofia s-ar fi putut exprima ea însăşi prin intermediul gustului, atunci aripioarele acestea ar fi fost expresia sublimă a necunoscutului, a surprizei şi a optimismului...ar fi spus cam aşa...-Mănânc - deci exist!

2 comentarii:

  1. Ce fel de orez este ? Ce scrie pe punga?
    Multam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Să ştii că orezul era BASMATI de la firma Scotti...se găseşte inclusiv la punguţe vidate, dar merge orezul Basmati de la orice firmă (şi la Uncle Ben's există) sau orezul tailandez (Thai). Se fierbe la foc mic, cu puţină sare, cu 3 linguri de unt şi la o măsură de orez mai puneţi două de apă...adică la un pahar de orez puneţi două pahare de apă şi îl fierbeţi la cuptor, acoperit cu capac, până se evaporă toată apa şi îl mai ţineţi apoi vreo zece minute acoperit!

    RăspundețiȘtergere