Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 7 aprilie 2010

Cucoş a la Florian
















Aşa cum promisei, luai cucoşu de la mamaie, îl tăiai frumuşel şi îl pusei la fiert cu câţiva morcovei proaspeţi, cu o cepşoară şi niţică sare. Nu fu nevoie de ulei...că e cucoş de ţară...gras şi frumos...şi lasă untură de un deget în oală.
De acilea îmi ieşiră două feluri de mâncare...că fu zamă multă şi făcui repede şi o supă cu găluştele.
Dar felul principal este cam aşa...:
După ce fierse cucoşu, curăţai carnea de pe pulpe şi piept şi o detei deoparte. Într-o cratiţă mărişoară pusei la călit un praz tăiet frumuşel, plus niţică sare, piperuş, boia dulce şi ciuperci. După ce se căliră, adăugai jumătate din supa rezultată, o ţâră de bulion şi câţiva castraveciori muraţi şi lăsai o vreme la fiert să scadă niţel. Apoi, făcui un aluat ca de pâine, cu două ouă, cam două linguri de unt, una de zahăr şi o linguriţă de drojdie, plus făină "din ochi...să fie mai tăricel". În zama care fierbea am pus cu linguriţa găluştele din aluat iar după ce fierseră şi dânsele, urmă carnea, făcui focul mic şi mai lăsai un sfert de ceas.
E mâncare bună, miroase a carne curată, a pâine dospită şi se serveşte cu pătrunjel proaspăt tocat.
Nu încercaţi cu pui...că n-are farmec...cucoşu face totu'!

2 comentarii: