Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 12 mai 2010

Bame











Orientul este mare consumator de bame...Turcia, Grecia, lumea arabă...cultivă şi consumă bame în cantităţi industriale.
La noi sunt pe cale de dispariţie. Nu ştiu de ce nu mai ştim să mâncăm...nu mai văd bame, linte, bob, năut...nimic...mâncăm în schimb nişte chiftele congelate şi otrăvitoare prin fast-fooduri frumos pavoazate, însă care emit mirosuri maladive...
Oare mondializarea trebuie să însemne inclusiv otrăvirea oamenilor?!...piaţa asta aşazis democratică sau capitalistă, îndeamnă la consum, indiferent de cantitate sau calitate...
E păcat...e păcat că uităm ceea ce este bun, frumos...sau dacă vreţi - sănătos!
Hai să vedem cum fac turcii bamele...repede şi bine:
Cam 1/2 kg bame, 1 roşie coaptă şi măricică, 1 morcov, 1 ardei capia, 2 căţei de usturoi, sare după gust, măghiran şi pătrunjel uscate (merg şi verzi). Toate cele, mai puţin bamele, vor fi tăiate fin şi trase la tigaie cu puţin ulei de măsline. După ce se călesc binişor, adăugăm bamele şi o cană mare cu apă în care am adăugat 2 linguriţe de bulion. Le lăsăm la foc mic să fiarbă până scad binişor.
Atenţie! - bamele nu se amestecă...decât cel mult mişcând tigaia sau cratiţa. Sunt foarte fragile şi se împrăştie dacă le amestecăm.
Lângă bame, merg două frigărui făcute din carne de oaie tocată şi condimentată după gust (de preferat sare, piper, puţină verdeaţă şi boia iute). Frigăruile se stropesc cu puţin ulei de măsline şi se prăjesc la foc iute.
O mâncare săţioasă, gustoasă, simplă, pe care n-aş da-o pe nimic din comerţ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu