Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 29 octombrie 2010

Ciorbiţă cu rodii




















Fructul rodiei este o minune, frumos şi roşu ca focul, dulce, acrişor, parfumat şi ca o binecuvântare pentru binele nostru. Chiar dacă pe la noi nu creşte, avem norocul să-l găsim la băcănii, la un preţ cumsecade.
De obicei lumea face suc din seminţele sale rubinii, însă în Orient se foloseşte la multe mâncăruri. Am făcut o promisiune, pentru că există oameni care au înţeles valoarea rodiei, şi astfel am încercat o mică reţetă iraniană, un fel de ciorbiţă de rodie..."ash-e anar" cum îi spun ei...
Avem nevoie de 5 rodii coapte, nişte carne tocată (cam 750 grame) de viţel sau oaie (din care facem chifteluţe aromate după cum ne place), o mână de linte (fiartă sau nu), 1 ceapă, 3 căţei de usturoi, sare, piper, turmeric (sau curry dacă n-aveţi), o mână de orez, 2 ouă, unt (100 grame) şi o mână de stafide.
Eu am făcut chifteluţele cu sare, piper, praf de chimen şi de cordiandru, ouă şi pesmet. Într-o cratiţă călim usturoiul şi ceapa în jumătate din unt, apoi adăugăm condimentele, călim puţin şi orezul, după care adăugăm 1 litru de apă şi lăsăm să fiarbă vreo 10 minute.
Între timp stoarcem rodiile şi apoi adăugăm sucul la fiertura noastră. Când dă în clocot, adăugăm una câte una chifteluţele şi lăsăm să fiarbă. După vreo 15 minute punem şi vreo 2 linguriţe de bulion, iar în cealaltă jumătate de unt călim puţin stafidele şi le adăugăm cu totul în ciorbiţa noastră.
Dacă lintea este deja fiartă, o adăugăm spre sfârşit şi apoi oprim focul, ori dacă este nefiartă - o punem la călit odată cu orezul. Lintea fierbe repede, deci nu e nicio problemă!
Ciorbiţa are un parfum deosebit, un gust dulce-acrişor şi merge de minune cu puţină smântână şi cu pâinică proaspătă!
Poftă mare!

2 comentarii:

  1. Bravo !!

    C'est une recette très intéressante et appétissante. Tu fais vraiment de bonnes choses.

    Constantin

    RăspundețiȘtergere
  2. Thanks a lot my far-away friend! Attentive as always!

    RăspundețiȘtergere