Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 8 octombrie 2010

Tsoureki...sau pâinea luminată!

















Nu este prima oară când fac aşa ceva, însă e prima oară când obţin ceea ce căutam. Acest tsoureki (ţurechi...pe româneşte), denumit şi pâinea luminată, este un cozonăcel la loc de cinste în sărbătorile grecilor. Dacă iniţial se pregătea doar de Paşte, acum îl gustăm şi la Crăciun ori de Anul Nou.
Se păstrează la ei ca şi pe la noi...mai mult femeile de la ţară ori bunicile fac acest cozonac în stilul clasic. Este simplu da' vrea muncă multă şi răbdare...
Noroc cu Kyra Gheorghia...o gospodină desăvârşită şi o doamnă deosebită, care s-a milostivit şi mi-a adus ceea ce nu puteam eu să găsesc nicicând pe la noi...ingredientul secret ala acestui cozonac...şi anume "mahlepi"...o pudră obţinută din sâmburi de cireş amar, lucru care nu prea se mai foloseşte nici pe la ei. Au început să înlocuiască cu vanilie sau alte prostii...
În principiu, ne trebuie 1 kg de făină, 200 gr de unt gras, 5 ouă, 300 ml lapte, 250 gr zahăr, 50 gr drojdie proaspătă...toate la temperatura camerei...
Partea mai sensibilă ar fi 2 linguriţe de "mahlepi", 1/2 linguriţă de "kakoule" sau praf de cardamom (aşa ceva se mai găseşte şi pe la noi...dar greu...), 1 linguriţă praf de anason şi vreo 5 linguriţe de susan crud.
Punem laptele la foc, împreună cu untul, zahărul şi mirodeniile şi le lăsăm până se topesc toate. După ce le luăm după foc, le lăsăm să se răcorească şi adăugăm 4 ouă, amestecând bine. Când amestecul nu mai este deloc fierbinte (ceva mai cald decât temperatura mâinii), adăugăm şi drojdia plus vreo 200 de grame de făină şi obţinem un fel de maia. Lăsăm maiaua vreo 15 minute, iar între timp cernem restul de făină. Facem o "groapă" în mijlocul făinii şi turnăm acolo "maiaua" noastră. Amestecăm uşurel şi apoi frământăm până se dezlipeşte de pe mână. Acoperim vasul cu folie şi lăsăm să crească 40-50 de minute.
Ungem blatul pe care lucrăm cu ulei şi împărţim aluatul în două. Formăm cozonaci împletiţi (sau normali) şi îi mai lăsăm 20 de minute în tăvi la crescut. Înainte de a-i băga la cuptor, îi ungem cu ou bătut cu puţină apă şi îi presărăm cu susan. Îi coacem la foc domol vreo 45-50 de minute (sau până se rumenesc). Aromele încep să se simtă puternic după vreo 20 de minute de stat la cuptor, iar apoi toată casa va mirosi fantastic. Este un cozonac simplu dar deosebit de aromat.
Grecii fac şi colăcei din acest aluat şi împart împreună cu ouă roşii, iar uneori, atunci când merg în vizită, un cozonac din acesta este un cadou deosebit!

2 comentarii:

  1. Si a fost bun au ba? Data viitoare paella ca mi-i pofta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Până ne întâlnim fac un pic de exerciţiu vizavi de Paella...
    Cozonacu fu bun rău!

    RăspundețiȘtergere