Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 19 noiembrie 2010

Spaghete cu somon afumat


















Spaghetti al salmone affumicato...cum ar zice neamurile noastre de prin Italia...
De ce oare pastele sutn atât de bune?!...păi odată pentru că sunt simplu de preparat, apoi pentru că poţi încerca milioane de variante...am mâncat paste cu peşte, cu cârnaţi, cu varză, cu nucă, cu roşii uscate...nici nu ştiu cu ce oare n-am mâncat paste...
Dar un fel mai de zile mari...ar fi aceste spaghete cu somon, de mare efect şi foarte pretenţioase...
Parcă m-am plictisit să tot fiu primit în vizite cu sarmale, salată de boeuf, fripturi, mititei etc. Parcă altfel te simţi când gazda îţi întinde un pahar generos cu Campari sec şi gheaţă, îţi vâră pe sub nas câteva bruschete timide cu roşii, cu busuioc sau cu parmezan şi usturoi, iar apoi te invită elegant să bagi în tine fără măsură spaghetele cu pricina...!
În fapt, e foarte simplu...spaghete (cam 100 grame de persoană), sare de mare grunjoasă, usturoi, o bucată de somon afumat, piper, oregano, roşioare cherry, puţin vin alb sec, ulei de măsline şi dacă e puţin ulei peperoncino (sau niţică paprică iute), plus o zburătură de parmezan ras pentru parfum şi textură...
Tăiem somonul cubuleţe, roşioarele vin tăiate în 4, usturoiul se toacă finuţ, iar spaghetele se pun la fiert în apă cu sare (vreo 3-4 linguriţe). În uleiuri tragem niţel la tigaie usturoiul tocat (fără să-l ardem!), urmează somonul (la foc potolit), după 2-3 minute roşioarele, stingem cu 3-4 linguri de vin alb, aruncăm mirodeniile şi punem peste toate un polonic din apa în care fierb spaghetele.
După ce scade cam jumătate din sos, putem să punem spaghetele, mai lăsăm puţin pe foc şi sunt gata!
Merg servite cu parmezan ras şi însoţite cu vin alb sau chiar roşu...dar sec!
Ei...parcă e altceva nu?!

5 comentarii:

  1. Ce mirodenii ai folosit? Pare interesant, o sa incerc. Usturoiul nu era cam mult?

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi mirodenii...nu prea...doar ce se vede...sare, piper şi oregano.
    Usturoiul nu era mult!...exact 5 grăunţe!...oricum eu sunt mort după usturoi...dar aici nu era exagerat...

    RăspundețiȘtergere
  3. Sicera eu nu ma omor dupa paste dar felul asta arata intr-un mare fel!

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte gustos. Astept si alte preparate sofisticate si gustoase.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut reteta de nenumarate ori si de fiecare data au iesit extra. Multumesc si va astept cu noi retete.

    RăspundețiȘtergere