Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 19 ianuarie 2011

Curcan marinat
















E la modă acum carnea de curcan...un fel de pui ceva mai elaborat, mai tras de fiare şi mai anabolizat...
Cică ar fi de regim şi fără colesterol, iar după unii mult mai gustos decât puiul...
Eu mă abţin, îl gătesc, îl halesc...dar nu văd niciun miracol...parcă e o poveste pe care am mai auzit-o undeva...
Am reţineri puternice încă de când eram copil, că nu puteam niciodată la ţară să mănânc curcan...era tare, aţos şi cu un gust greoi. Pieptul care este inexplicabil de scump, este fad şi dacă e de crescătorie este foarte periculos!
Îmi calc totuşi pe inimă, cumpăr o pulpă dezosată de vreo 600 de grame, o tai felii şi o pun la marinat...cu sare, boia dulce, cimbrişor, puţin muştar, usturoi şi zeamă de portocală - apoi la rece câteva ore!
Ca să pot să mă bucur de minunăţie, trag repede în unt mult la tigaie un risotto cu ciupercuţe, cu ceapă şi cu vin alb...ca la mama lui.
Carnea de curcan se dă pe grătar, se rumeneşte frumuşel şi miroase binişor...dă impresia că ar ieşi mult mai fain pe cărbuni!...poate ăsta ar fi un secret.
Aşez frumos orezul, câteva roşioare uscate, cărniţa...şi mă ocup de ele.
Nu e rău...e chiar bunicel...e fraged şi gustos...merge!
Dar, dacă vreţi să-mi faceţi o bucurie, daţi-mi o tavă plină cu aripi de pui fripte şi cu o stacană plină cu mujdei cât mai iute...aia mâncare!!!

5 comentarii:

  1. Arata minunat,Maestro, insa cand ai pomenit aripioarele cu mujdei,mai mai ca mi-au dat lacrimile de pofta :)))))))) Abia astept sa vina primavara sa vin un pic acasa,acolo pot manca usturoi pana lesin :))) Inchipuie-ti ca il mananc cu lingura de ciorba,atat de mult imi place. :))
    Cand eram la inceputuri cu iubitul meu,eram la frate-meu la un gratar cu mamaliguta si of course usturoi :)) Eu am mancat cu lingura ca-ntotdeauna,iar scumpul meu mi-a facut o surpriza venind pe nepregatite. E inutil de mentionat ca poti sa te speli si cu acid sulfuric, ca tot nu piere mirosul.Patrunjel,cafea,astea-s vrajeli,dupa un castron intreg. :)))) Rade si-acum de cum miroseam a usturoi in ziua aia,dupa atata vreme. :))) Si il folosesc fff des in mancaruri,insa mai niciodata crud. :)) Doamne,cat am ras... :)))) O zi minunata !

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceeaşi problemă o am şi eu...sunt mort după usturoi! Uneori când văd că trece de ora 14 şi nu trebuie să plec prin oraş, bag repede ceva usturoi...şi se mai întâmplă să am o translaţie neprevăzută...eiiii...să vezi atunci distracţie!!!:-)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Maestre, daca iau eu curcanul, mai poti face asta inca odata? Sau week-end-ul acesta facem un cock-tail monstruos de creveti?
    Cat despre usturoi, ma alatur si eu clubului cu o contributie substantiala de "odicolon".
    D-na (d-ra) Ciolacu, niste minti "luminate" si reduse de la nivel UE!! s-au gandit ca ar trebui ca usturoiul si menta sa fie interzise! Pai daca nu au vazut revolte in strada si varsare de sange, numai sa indrazneasca!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aş cam merge pe creveţi...că taaaaaaare-s buni!
    În altă ordine de idei, Cartelul de la Medellin producea în jur de 60 de milioane de dolari pe zi...DECI...CARTELUL USTUROIULUI DIN DRUMUL TABEREI VA FI MULT MAI FEROCE!!!VOM LUPTA CU TOATE FORŢELE REUNITE ALE ÎNTREGULUI MAPAMOND!!! :-)))

    RăspundețiȘtergere