Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

luni, 5 decembrie 2011

Chili con carne














Să tot fie vreo 12-13 ani de când am făcut prima oară o pasiune mistuitoare pentru mâncarea mexicană. Simt uneori că iuţeala şi parfumul acelor mâncăruri exprimă starea de spirit a unei latinităţi aprige şi rezistente. Mexicanii sunt plini de viaţă, veseli, aprigi şi trăirea lor intensă este exprimată profund prin preparatele lor simple, curate, energice şi delicioase.
Chiar dacă "chili con carne" îşi are în fapt rădăcinile în Spania, mexicanii au dat putere şi nuanţe profunde acestui fel de mâncare. Mie îmi aduce aminte de mâncarea simplă, de la ţară, făcută cu dragoste, o mâncare menită să te pună pe picioare şi să-ţi dea puterea de a trece peste orice!
Avem nevoie de o jumătate de kilogram de carne tocată, de preferinţă amestec, dar să fie de calitate. O ceapă potrivită, sare, piper, ulei de măsline, 5 căţei de usturoi, 2 foi de dafin, 2 linguriţe cu vârf de paprică dulce amestecată cu din cea iute, 1 linguriţă rasă de oregano, 1 linguriţă rasă de cimbru şi una de chimen, 1 roşie, 2 ardei (capia sau gras), 4 ardei iuţi (asta ţine de fiecare cât de mult ţine la iuţeală...), cam 1/2 kg de fasole roşie fiartă şi vreo 200-300 grame de porumb fiert boabe şi o cutie de roşii tăiate în bulion.
Ardeiul se toacă bucăţele, roşia se taie cuburi şi se amestecă cu roşiile tăiate în bulion, carnea se dă la călit în 4-5 linguri de ulei, iar când începe să rumenească, se adaugă ceapa şi usturoiul tocate potrivit. Peste carne urmează condimentele...sare, piper, boia, oregano, cimbru şi chimen. După ce le ia bine căldura pe toate acestea, adăugăm ardeii tocaţi, roşiile, fasolea şi porumbul şi lăsăm să fiarbă binişor la foc mic, până scade şi formează un sos potrivit de gros.
Nu vă mai trebuie decât ceva pâine şi ceva udătură...că iuţeala cere şi din acestea.
Să aveţi poftă şi spor!

18 comentarii:

  1. Foarte faina reteta, cu cat este mai iute cu atat mai bine.
    Pe 17 ne intalnim pe undeva prin bucuresti, nu stiu inca locatia, daca poti sa vi ne-ar face placere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aştept un semn de la voi!...măcar acum la sfârşit de an să ne vedem...

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, te nuntam locatia si ora, ziua este sigur 17 decembrie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Maestre, ce crezi tu ca am mancat dis de dimineata pe la 6.30? Toata noaptea m-am gandit la ea si cum m-am trezit asta a fost prima grija. Bun de tot!

    RăspundețiȘtergere
  5. arata minunat!
    o zi minunata si bine te-am gasit!

    RăspundețiȘtergere
  6. Florian, noi ne intalnim sambata pe 17, la un restaurant mexican se numeste El Torito pe str.iancu capitanul,intre mosilor si foisor,cum te duci spre foisor,pe partea stanga la ora 13. Daca poti sa vi, ne-ar face placere!

    RăspundețiȘtergere
  7. De incercat imediat ! Ador chili con carne... <3 Ce bine de voi ca va intalniti... :) Salutari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Asta da chili con carne! Am vazut si eu boabele de fasole si condimentarea... Sunt carcotasa, dar pasta de la restaurant n-avea nici pe departe aspectul asta apetisant!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si mie imi place chilli con carne.prima oara am mancat facut de o prietena americanca,care mi-a dat si reteta.Imi spunea ca e mancarea traditionala la super bowl,finala campionatului lor de fotbal american.Atata doar ca ,condimentul principal este chimionul,nu chimenul.La ei exista mixuri de condimente pentru cilli asta.Fiecare zona cu condimentele specifice.A descoperit ea ca condimentul de fasole de la fuchs se aseamana cel mai mult cu ce trebuie.(intre noi fie vorba,e bun condimentul asta).Atata doar ca i-a mai adaugat cate ceva.I-a mai accentuat aroma si iuteala.Si l-am mancat cu paine de porumb si smantana,dupa indicatiile ei.

    RăspundețiȘtergere
  10. conasule iti doresc Un an nou fericit si plin de realizari!La multi ani!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Mulţumesc mult! Şi eu vă doresc tuturor un an frumos, liniştit şi poate puţin mai bun decât cel care a trecut...

    RăspundețiȘtergere
  12. E OK reteta, dar cu un mic amendament: lipseste iuteala.... Din ce stiu eu, inclusiv din Mexic, asta-i o mincare iute, nu nitel picanta...

    RăspundețiȘtergere
  13. Păiiiii, poate nu ai citit cu atenţie... boiaua iute şi aredii iuţi pe care i-am pus au fost mai mult decât suficiente pentru a da "iuţeală"! Crede-mă că aproape am plâns atunci când am mâncat...

    RăspundețiȘtergere
  14. Asa, da! Ce ardei iuti folosesti?

    RăspundețiȘtergere