Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 26 mai 2010

Bulgur Sujuk




















Avem şi altfel de pilafuri...orientale!
Bulgur este în fapt spărtură de grâu, care fiartă împreună cu legume şi condimente este mult mai gustoasă decât orezul. Acest fel de mâncare se poate face şi cu arpacaş, în acelaşi mod, eventual dacă nu sunteţi siguri de provenienţa grâului, îl lăsaţi puţin la înmuiat.
Reţeta e simplă - în afară de grâu, ne trebuie năut, fasole, bob (conservate), ceapă usturoi, pătrunjel, roşii, sare, mentă, boia dulce, pudra de chimen, piper şi puţin ulei de măsline. Pe lângă acestea, sirop de rodie şi un sujuk (cârnat din carne de oaie, condimentat puternic şi foarte aromat). Toate astea se găsesc prin Bucureşti şi nu sunt scumpe!...deşi par exotisme, însă pentru alte popoare constituie ingrediente de fiecare zi...
Tocăm ceapa şi usturoiul, nu foarte fin, de asemenea roşiile şi pătrunjelul.
Călim foarte puţin ceapa şi usturoiul împreună cu condimentele, apoi adăugăm grâul (1 cană), roşiile, vreo 2 linguri de sirop de rodii, 3 căni de apă, dăm în fiert, apoi vin fasolea, bobul şi năutul.
După ce fierb puţin, amestecăm şi pătrunjelul, acoperim cu un capac şi băgăm la cuptor vreo 30 de minute...sau până scade precum pilaful.
Scoatem din cuptor şi lăsăm acoperit.
Separat prăjim sujuk-ul şi îl adăugăm deasupra pilafului când acesta este aproape gata.
Este o mâncare simplă, gustoasă şi în primul rând sănătoasă.
Bobul în special este consumat de mii de ani şi este un adevărat medicament.
Păcat că noi privim spre occident şi împrumutăm obiceiuri total nesănătoase...

3 comentarii:

  1. Aoleu ce m-ai atins!!!!!!!!! Bulgur, carnat de oaie...Iz de Istanbul!!!
    Ce este ''bobul''?
    De unde sirop de rodii?
    Numai bine!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Există câteva magazine prin Bucureşti unde se găsesc aceste ingrediente. Sau pe la măcelăriile "orientale"...mai exact eu am găsit la Drumul Taberei 34, sau pe 13 Septembrie.
    Bobul este înrudit cu fasolea, mult mai mare, iar în Olt la mine la ţară încă se mai cultivă! La pomeni se prepară exact precum fasolea bătută însă are un aspect sticlos. Se găseşte sub numele FAVA...sau Fava beans.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) arata minunat si ador bulgur-ul ! Eu am locuit timp de 5 ani in Istanbul datorita serviciului iubitului meu si am ras bine de cum ai scris numele acestui fel de mancare :) Mi se intampla des asta,mai ales pe Bucataras :) De fapt s-ar chema Sucuklu Bulgur,te-ai apropiat mult insa ! Ai pronuntat cuvantul carnat asa cum l-ar pronunta un african :)) Super reteta,o zi minunata iti doresc,Maestro !

    RăspundețiȘtergere