Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

duminică, 26 iunie 2011

Risotto cioccolato




















Înainte de toate, menţionez din nou că nu intenţionez sub nicio formă să fac vreun fel de reclamă vreunui produs alimentar, însă multă lume mă întreabă "ce fel de cioclată am pus?...ce fel de vanilie?...etc...". Pur şi simplu, aşa cum face marea majoritate a celor care gătesc prin casă, aşa şi eu fac mâncare cu ceea ce se găseşte prin magazine...produse la îndemână...nimic fantastic...
Am zis să încerc un desert mai aparte, un desert care să abunde de ciocolată, pentru că aceasta este elementul definitoriu al unui desert perfect...în concepţia mea...
Mă dau în vânt după ciocolată, o ador şi o consum cu plăcere oricând, oricât şi oricum.
De aici rezultă un risotto cu ciocolată, un amestec de concept italienesc cu nebunia iubirii pentru ciocolată.
Avem nevoie de 1 litru de lapte, 200 grame de orez pentru risotto (la urma urmei merge să faceţi şi cu orez normal da' iese cam ca budinca clasică de orez), 2 pliculeţe de zahăr vanilat, 100 grame unt gras (peste 80%), 100 grame de zahăr brun, 200 grame de ciocolată amară şi ceva ciocolată albă pentru decor (şi alte zaharicale dacă aveţi la îndemână, tot pentru decor...).
Punem laptele la fiert, împreună cu zahărul brun şi cu cel vanilat.
După ce dă în clocot îl dăm deoparte.
Punem într-o tigaie (de preferat cu pereţi groşi) jumătate din cantitatea de unt la topit şi apoi adăugăm orezul, pe care-l călim niţeluş. Apoi, exact ca la risotto, începem şi adăugăm câte puţin lapte şi amestecăm continuu până este absorbit de orez...şi iar lapte...şi tot aşa, până se termină laptele... Procesul poate dura chiar şi jumătate de oră şi este nevoie de răbdare. Dacă simţiţi că orezul nu este fiert suficient, puteţi adăuga şi puţină apă în proces.
Oprim apoi focul, punem restul de unt şi ciocolata şi amestecăm bine până se omogenizează.
Rezultatul este minunat...ciocolată cât vezi cu ochii şi restul...nu prea are importanţă.
Ciocolata poate fi amară sau normală...asta după gustul fiecăruia...

Un comentariu: