Bucătăria lui Florian
Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!
marți, 2 martie 2010
TORT CU MERE
Nu prea sunt adeptul prăjiturilor cu cremă, ci mai degrabă înclin spre uscături...cornulețe, baclavale, plăcinte cu foi multe sau orice cofeturi ce au nucă.
Am însă o mare strângere de inimă atunci când vine vorba de tortul cu mere...întotdeauna am fost topit după el (atunci când e bine făcut), iar dincolo de toate îmi aduce aminte de mama, femeia care mi-a insuflat dragostea pentru bucătărie și cea pe care n-am să pot niciodată să o întrec în măiestrie...
Tortul cu mere este unul simplu, fără pretenții, însă extrem de gustos și potrivit la orice masă.
Dincolo de câteva mere bune, curățate și tăiate cubulețe, mai avem neoie de făină (10 linguri), ouă (8 albușuri separate de 8 gălbenușuri), ulei (5 linguri), unt (2 linguri cu vârf), scorțișoară (2 lingurițe cu vârf), zahăr (vreo 20 de linguri), esență de vanilie (1 fiolă), un praf de sare, praf de copt (1 plic),...iar pentru ornat - cremă la alegere (eu am făcut de vanilie cu lapte) și frișcă, plus cireșe confiate și bombonele ... dar astea sunt la alegerea fiecăruia.
Tortul în sine poate fi mâncat și ca atare...fiind ca un pandișpan cu mere.
1. Într-o tigaie, topim jumătate din zahăr, untul, scorțișoara și vanilia. După ce dau în clocot și fierb 2-3 minute, adăugăm merele care se caramelizează, iar apoi le luăm după foc și le scurgem.
2. Batem albușurile cu un praf de sare, apoi adăugăm zahărul și batem cu mixerul până capătă consistența bezelelor. Separat, fercăm gălbenușurile cu 2 linguri de zahăr și ulei, până își schimbă culoarea.
3. Adăugăm peste albușurile bătute gălbenușurile, amestecând încet, iar apoi făina amestecată cu praful de copt. Cel mai bine ne ajutăm cu un tel.
4. Așezăm merele într-un vas mai gros, punem peste ele aluatul, iar apoi băgăm cu totul la cuptor, la foc mediu, pentru circa 1 oră și 15 minute, ori până când se rumenește binișor. Oprim focul și lăsăm câteva minute în cuptor să se răcească încet...altfel se poate prăbuși aluatul.
5. Scoatem acest blat din cuptor, răsturnăm pe un platou și lăsăm să se răcească bine!
6. Ornăm după dorință și servim după putință...1, 2 sau 3 porții...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Eu pana nu gust, nu mai iau nimic pe incredere!
RăspundețiȘtergereE delicios,fara sa vad reteta ta ,l-am preparat singura pt ca asa am simtit eu nevoia sa fie,nu-mi mai placea cel clasic,cu merele tavalite prin zahar ars si umplute cu gem si nuca ,am vrut ceva nou si l-am visat la fel ca acesta,singura diferenta ca eu am pus si nuci ,direct peste mere.De orant ,la-m ornat cu feliute de mar,trecut prin topgel si nu au mai avut nici un stres sa-si schimbe culoarea.A fost super bun.
RăspundețiȘtergereDom'le ... chapeau! Maestrul s-a deplasat personal la domiciliul meu cu o mostra. E minune! Maestre, am pus salaul la dezghetat.
RăspundețiȘtergere