Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

marți, 3 noiembrie 2009

Musaca bogată













Ia luaţi de serviţi o ţuiculiţă fiartă cu niţel piper...că tare e frig şi parcă ăst frig dă ca să ne intre-n oase...
Iarna e aproape şi ne încălzim şi noi sufleţelul cu ce avem la îndemână, cu plăcinte fierbinţi, cu vinişor fiert, cu un şoric de porc fript pe plită şi cu o strachină plină ochi cu sarmale fierbinţi însoţite de mămăliguţă.
Ce să mai băgăm pe gura cuptorului să-l ţinem cald, să ne ţinem de cald şi să ne facem de lucru?!
Iaca facem o musaca, una cu de toate, să ne ţie de foame până-n seară!
Călim o tocătură mare de oaie, la un loc cu usturoi pisat, cu ceapă tăiată măricel şi presărăm niţică sare, apoi puţin cimbru şi când scade bine stingem cu niţel vin alb sec. Mai punem peste ele morcovi şi ardei gras tăiate toate frumuşel, iar când s-or muiat acestea, o cană mare cu roşii tocate însoţite de nişte frunzuliţe de dafin pentru aromă. Le fierbem din nou, până scad, iar apoi oprim focul şi le dăm la odihnă...
Cătăm o tavă potrivită, o acoperim cu rondele de cartofi, punem tocătura, apoi iar cartofi, şi pentru acoperire, batem vreo trei ouă bine, dimpreună cu o mână mare de brânză de oaie rasă, veche şi sărată, plus o ceaşcă mare de smântână cât mai grasă.
Sta-va musacaua noastră la cuptor preţ de un ceas, până o căpăta culoarea aurului. Se împarte în farfurii şi se apucă uşurel cu furca. Daţi-i pe gât şi un pic de tot de vin aspru, să nu vă fure dulceaţa mâncării!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu