Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

duminică, 22 noiembrie 2009

Rulouri cu scorţişoară




















Încercam să-mi aduc aminte cum făcea "mamaie" melcii cu nucă şi scorţişoară...a trecut mult de atunci şi m-am gândit să dezvolt puţin reţeta.
În principiu e nevoie de un aluat precum cel de cozonac, pe care-l facem cu unt topit, zahăr topit, lapte călduţ, un praf de sare, drojdie, mirodenii - esenţe de lămâie şi de vanilie, îl frământăm niţeluş şi-l lăsăm să se odihnească...nu trebuie neapărat să crească mult precum aluatul pentru cozonac.
Între timp, pisăm nucă şi sâmburi de migdale, împreună cu vreo 2 linguri de scorţişoară şi le amestecăm cu un ou, vreo trei linguri de zahăr şi unt topit...cam asta ar fi umplutura.
Întindem frumuşel aluatul pe un blat uns cu ulei sau unt, întindem umplutura uniform pe suprafaţa aluatului, îl rulăm frumos şi apoi tăiem felii nu foarte groase pe care le aşezăm într-o tavă la fel unsă cu unt, însă nu înghesuite pentru că tind să crească destul de mult la copt...Le vârâm la cuptor şi le lăsăm până se rumenesc.
Dacă vreţi, faceţi şi o glazură cu gust de caramel, cu lapte condensat şi zahăr vanilat, iar când scoateţi rulourile pe farfurie, turnaţi puţină glazură şi "râşniţi" un praf de caramel cu vanilie...asta e o chestie nouă care se găseşte pe la magazine...
Sunt bune calde, sunt bune reci, miros sublim, iar atunci când le coaceţi...nu cred că vecinii vă vor ura "de bine" pentru că au un efect halucinant pentru simţurile olfactive...
Poftă mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu