Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 6 noiembrie 2009

Desert franţuzesc















Ah...Paris...capitala gastronomiei...câtă pasiune, câtă fervoare, ce supliciu sublim reprezintă bucătăria franţuzească. Multă muncă, multe resurse, ingrediente fine, delicate şi scumpe...
Într-un fel au dreptate: - Porţia trebuie să fie magnifică dar mică, primele cinci şase înghiţituri lasă o amprentă puternică...după aceea mâncatul devine inutil! Aşa au împământenit ei obiceiul unor farfurii enorme, cu porţii minuscule, fragile, aromate...cât pentru o impresie.
Hai să vedem şi noi un desert franţuzesc, simplu dar complicat, nu foarte dulce, poate puţin mai departe de ceea ce înţelegem noi prin desert.
Prăjitură cu smochine proaspete şi sos de vanilie. În primul rând ne trebuie smochine proaspete, tăiate felii, aranjate frumos într-o tavă unsă cu unt. Pregătim apoi un aluat simplu, cu ouă, zahăr, unt topit, un praf de scorţişoară şi unul de sare (sarea evidenţiază aroma smochinei), lapte şi făină. Turnăm uşurel aluatul peste smochine şi băgăm în cuptorul încins. Lăsăm prăjiturica acolo până se rumeneşte frumos.
Între timp, facem la flacără mică un sos din lapte, zahăr, miere, vanilie şi amidon, nu foarte gros şi nu foarte dulce. Spre sfârşit, după ce îl luăm de pe foc şi se răcoreşte puţin, adăugăm şi un ou bătut. Vanilia împreună cu scorţişoara din prăjitură se împletesc "formidable" cu un pahar de vin roşu demisec.
Au revoir!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu