Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Tocană ca în Cipru














Sunt şi pe acolo oameni ca şi pe la noi, simpli, cu bun simţ, ciobani, pescari, ţărani, care ştiu să trăiască bine şi mai ales curat!
Sunt norocoşi cu o climă deosebită, cu nişte capre grase şi frumoase care dau un lapte minunat...capre care obişnuiesc să bea apă sărată din mare, adaptare ce face ca gustul brânzei să fie unic...
Ei mănâncă în special produse din lapte de capră, ulei de măsline, citrice, beau puţin şi nu beau porcării, şi mai mănâncă năut...năut sub orice formă...până şi măcinat împreună cu cafeaua!
Năutul se pune la înmuiat cu o zi înainte, apoi se decojeşte...operaţiune anevoioasă. Se fierbe preţ de un ceas şi se lasă să se răcorească. Separat, frigem niţică fleică de porc, împreună cu o linguriţă de oregano şi câţiva căţei de usturoi pisat. După ce carnea se rumeneşte bine, punem peste ea să fiarbă vreo două căni de apă. Când dă în clocot, punem şi năutul, iar apoi nişte roşioare cherry şi spre sfârşit, după ce roşiile au fiert, punem câteva bucheţele de brocoli. Fierbem cu capac încă 10 minute şi apoi facem separat un sos cu ouă, suc de lămâie, amestecate uşurel cu zeamă de la fiertură, turnată puţin câte puţin, iar apoi punem peste mâncărică. Mai fierbem la foc foarte mic preţ de cinci minute şi e gata!
E o mâncărică uşoară, având lămâie nu cade greu şi e foarte gustoasă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu