Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

vineri, 13 noiembrie 2009

Panettone "Buon Natale"!












Au şi italienii minunăţiile lor şi precum alte multe minunăţii, apar în preajma Crăciunului! Vorbim de panettone, cozonacul lor tradiţional, în forme variate, cu arome variate, însă destul de dificil de făcut în mod tradiţional. E un cozonac la care în mod normal se munceşte enorm...
Eu prezint "calea uşoară" a celebrului desert, în jurul căruia se ţes o grămadă de poveşti, controverse şi chiar procese internaţionale pentru acordarea "custodiei" numelui. Milanezii luptă din răsputeri să aibă exclusivitatea denumirii PANETTONE şi să fie singurii care pot vinde acest cozonac împreună cu o sticlă de şampanie!
Toată nebunia a început în momentul în care Tomie de Paola a scris o carte minunată despre naşterea acestui cozonăcel. Era vorba acolo de un tânăr brutar cu o inimă mare, o poveste frumoasă de dragoste şi câteva "mătuşi" care iau chipul unor zâne ursitoare. Brutarul nostru şi fiica sa sunt în căutarea norocului şi descoperă în joacă reţeta magică a faimosului panettone.
Cu promisiunea, făcută mie în primul rând, că am să fac într-o bună zi şi reţeta clasică, vă prezint una uşoară, extrem de utilă celor care au acasă maşină de făcut pâine!
Aluatul se face cu lapte, unt, zahăr, sare, ouă, drojdie şi mirodenii...foarte importante. Esenţă de migdale, esenţă de vanilie, esenţă de lămâie şi coajă rasă de lămâie, iar foarte important - praf din seminţe de anason. În mare, maşinăria îşi face treaba singurică, noi doar adăugăm la un moment dat fructe uscate, în cazul nostru curmale, caise şi stafide.
Rezultatul este minunat şi neapărat trebuie însoţit de o şampanie sau un vin spumant roze!

3 comentarii:

  1. daca puneai fructele uscate vreo 30 minute in crema de whisky sheridan sau baileys era jmecherie

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu m-am gândit...da' ca să recuperez, i-am dat tare cu şampanie pe urmă!

    RăspundețiȘtergere