Bucătăria lui Florian






Orice gurmand intră în bucătărie la fel cum orice credincios intră în templu...cu pioşenie, nesăţios şi cu speranţă. Aş vrea ca bucătăria mea să fie un templu pentru orice suflet neostoit şi pentru orice pântec nesătul!

miercuri, 28 octombrie 2009

Berea este totul!








Dat-au nemţii ceva bun lumii?!...au dat...au dat berea bună, înspumată, tulbure sau neagră, blondă, acră, dulce, rece. Nectar răcoritor în zilele fierbinţi de vară, mângâiere răcoroasă în seri calde de august...sau bere neagră, caldă, cu un strop de tărie adăugat, ca o nevoie de căldură-n iarnă.
Sunt ei cârnăciorii buni fără de bere, merg ei mititeii fără niţeluş muştar şi un păhărel...cât de mic...de bere?!
Nimic nu merge fără bere, aşa cum nici măcar o ciosvârtă mare de porcuşor, parcă n-ar vrea să intre la cuptor fără niţică bere. Într-o tavă încăpătoare, vine de s-aşează o bucată de pulpă împănată, împreună cu un praf de cimbru şi unul de sare, cu două cepe înjumătăţite şi o căpăţână sănătoasă de usturoi, pentru parfum...nu de alta. Şad ele cuminţi în căldura dogoritoare preţ de vreo două ceasuri, acoperite, iar când berea dispare, se dă capacul deoparte, pentru rumenire.
În ăst timp îi tragem un piureu de cartofi ameţit cu o bucată mare de unt şi un pahar de lapte dulce, să iasă pufos şi cu mare gust.
Cu toate astea la un loc, cătăm prin cămări şi un borcan cu castraveţi muraţi...nu de alta, da să nu ni se aplece!
Hai să avem poftă şi să fim sănătoşi!

6 comentarii:

  1. Ce forma are! zici ca e ananas! asa e taiata?

    RăspundețiȘtergere
  2. O tai uşurel de la început, nu foarte profund...şi înfloreşte!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun venit in randul celor care vin bucataresc online. Ne place cum scrii. La cat mai multe

    Dan si Mirela (stii tu cine)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna asta.Deja an incercat-o de 4-5 ori.Ultima oara ieri,a iesit senzationala.Maine vrea maicamea sa mai bag una.Materie prima avem k am taiat porcu' azi:P .
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere